Kui sügise algul sai laenu 3,1-3,6% intressiga, siis möödunud nädalal lasi suuruselt teine pank Ühispank intressi 2,8% peale, kirjutab Kauppalehti.

Pankade marginaalis on läinud juba liiga õhukeseks, märgib suurima panga Hansapanga juht Indrek Neivelt. Tema sõnul tullakse praeguse intressitaseme juures laenu küsima juba Soomest.

Ühispanga pakkumine on 0,6% pluss euribor. Panga arendusjuht Triin Messimas räägib, et möödunud nädala reedeks oli sooduslaenu broneerinud üle 300 kliendi. Kokku taotleb pank kampaania käigus vähemalt 2000 klienti.

Messimase sõnul on konkurendid lubanud suusõnaliselt alandada oma intressi, ent pole teinud üldisi pakkumisi. Parimatele klientidele on teisedki lubanud anda laenu intressiga alla 3 protsendi.

Ka Ühispanka on tulnud huvilisi Soomest. Põhimõtteliselt pole pangal midagi selle vastu, et laenu antakse Soome, kui tagatised on head.

Eesti finantsinspektsioon ei tee takistusi Eestist laenatud raha Soome investeerimiseks.

Pankade tihe võistlus algas Eestis paar aastat tagasi, kui Nordea asus kliente püüdma tolle aja kohta ennekuulmatute pakkumistega, kus marginaal oli 1,35 protsenti.

Aastatuhande algul oli Eesti majapidamiste võlgnevus suhtes SKPsse veel suhteliselt väike, alla 10 protsendi. Praeguseks on võlgnevus kerkinud 30 protsendini.

Finantsinspektsiooni juhi Andres Trinki sõnul ei ole laenuandmise suures kasvus probleemi, kuna algtase oli madal. Teiseks pole märke sellest, et pangad teeksid järeleandmisi klientidele esitatavates nõudmistes, lisab Trink. Tema sõnul tuleb mingil ajal nii väiksel turul headest klientidest puudus kätte ja kasv pidurdub.