“Ühe Odessa firma hotellide ja restoranide osakonna direktor käis eelmisel kuul siinse ööeluga tutvumas. Ta käis kõigis Tallinna ööklubides ja suuremates restoranides. Nüüd kutsusidki nad mind enda juurde uue ööklubi ehitust nõustama ja juhtima,” ütles ööklubi Panoraam juhatuse esimees Aivar Leping.

Odessa ööklubid on Lepingu sõnul meie omadest vähemalt viis aastat maas. “Odessas on umbes 1,3 miljonit elanikku 114 rahvusest. Sinna mahuks praeguse kolme 700 inimest mahutava ööklubi kõrvale veel vähemalt viis 1000-kohalist ööklubi.”

Ruum, kuhu ööklubi ehitatakse, on 9 meetrit kõrge, 30 meetrit pikk ja 20 meetrit lai. “Sinna mahub kindlasti üle 1000 inimese. Minu töö algabki uue ööklubi projekteerimisega, siis järgneb asendiplaani ja sisekujunduse tegemine ning heli ja valguse projekteerimine. Samal ajal toimub töötajate väljaõpetamine. Viimaseks tööks on programmi koostamine,” rääkis Leping.

Investeering 9 miljonit

Investeering, mis uue ööklubi avamiseks tehakse, oleks Lepingu hinnangul meil ehitades olnud umbes 9 miljonit krooni. Selline kulutus võib ennast aga Odessas ühe aastaga tagasi teenida.

Hinnatase Ukraina kallimates baarides ja restoranides on vaatamata madalale elatustasemele sama mis meilgi – kokteil maksab 45 krooni.

“Ma ei näinud üheski sealses ööklubis ega söögiasutuses kassaaparaati ega ka kassa jälgimise süsteeme, mis välistaksid varastamise ja aitaksid omaniku tulu suurendada. Kohalikud rääkisid, et nad on ühes pitsabaaris siiski ühte aparaati näinud,” lisas Leping.

Ukraina suurim probleem, mida Leping oma reisil märkas, on sealse keskklassi puudumine. On vähe rikkaid ja hästi-hästi palju vaeseid. Arsti ja õpetaja keskmine palk on seal meie rahas 450–600 krooni. Odessa elatustase on muu Ukrainaga võrreldes palju kõrgem ja palk, millega inimene seal hea meelega tööle tuleb, algab 1500 kroonist.

Pärnu ja Odessa koostöö

“Eelmisel aastal külastas Odessa linnapea Eestit, tutvudes lisaks Tallinnale ka Pärnuga. Kõne all oli ka Pärnu ja Odessa tihedam koostöö, arvestades, et mõlemad on mereäärsed kuurortlinnad. Eestil on Ukrainas tervikuna väga hea maine kui riigist, mis on oma reformidega kaugele jõudnud, samuti on ukrainlased jätkuvalt huvitatud Eesti reformikogemustest,” ütles Eesti Vabariigi suursaadik Ukrainas Paul Lettens.

“Kuna Odessa vahuveinidel on Eestis juba üle 10 aasta esindaja, on paljud äri- ja kultuurikontaktid siit hargnema hakanud. Eesti ärimehed peaksid rohkem Ukraina poole vaatama – riik on Eestist üle 30 korra suurema rahvaarvuga,” rääkis Odessa vahuveinide maaletooja Raivo Raidam.