Kolmekümneaastane Nuutmann sai Vene-Inglise omanikelt karmi ülesande päästa kontserni kuuluv telekanal Rambler TV umbes saja miljoni krooni suurusest hiigelmiinusest. Nuutmann ise kahjumi suurust ei kommenteeri, ütleb vaid, et see on hiiglaslik. Selle ?iluvea? peab elukutseline kriisijuht Nuutmann korrigeerima kolme aastaga, nii pikaks ajaks on sõlmitud tööleping. Tõenäoliselt pole ükski eestlane varem juhtinud nii suurt telekanalit, mis on kättesaadav ligi 42 miljonile inimesele. Venemaa teleturul jääb see esialgu siiski alla kaheprotsendilise vaadatavuse piiri, mis jätab suurimad reklaamikliendid külmaks.

Sven Nuutmann peab sügiseks muutma Discovery eeskujul üles ehitatud Rambler TV programmi nii huvitavaks, et aasta pärast peab seda omaks vähemalt üks protsent Vene televaatajatest.

Ühe Nuutmanni ekskolleegi sõnul toodi eestlane firmasse sellepärast, et omanikud tahtsid varastamise välja juurida. ?Ütleme, et paranoia tuleb mu töös kasuks,? kommenteerib Nuutmann seda arvamust.

Sellise tööga on sõprade leidmine teadagi raske. Kunagiste vene töökaaslaste arvates on tegemist jäiga inimesega. Suisa russofoobiga, kes suhtleb inimestega e-posti teel. Pealegi inglise keeles.

Nuutmann tunnistab viimast pattu isegi ? vene keelt ta küll loeb ja räägib vabalt, kirjutada aga eriti ei oska. Kui on vaja midagi selles keeles kirja panna, laseb ta seda teha assistendil.

Nuutmann ütleb ausalt, et Ramblerisse tööle asudes ei teadnud ta telejaamadest suurt midagi. Aga suutis end väga kiiresti olulisemate asjadega kurssi viia.

Uskumatu paberimajandus

?Venemaal on vaja palju kannatust,? tõdeb Nuutmann, et asjad, millele Baltimaades kulub kaks kuud, saab seal korda poole aastaga. Nuutmann peab end süsteemseks inimeseks, idanaabri juures aga ei näi see omadus levinud olevat.

Tööpäevade pikkus jääb 12?14 tunni kanti. Paberimajandus on aga täiesti uskumatu ? arve juurde kuulub alati lepingu sõlmimine, teenuse üleandmisel koostatakse akt. Viimane peab saama mõlema osapoole allkirjad ? ja nii sõidavadki sellised paberid pidevalt postiga Moskva ja teiste linnade, näiteks Vladivostoki partnerfirmade vahet.

Pidevalt ladvikus

Nuutmann on noorusest hoolimata jõudnud enne neljasajas linnas levivat telekanalit ja Venemaa juhtivat võrguportaali rambler.ru omava kontserni palgale minekut teenida juba nii Tallinna Reisisadama, ööklubi Sunset kui ka meediarühma MTG ladvikus.

Nuutmanni visiitkaardil seisab tiitel COO ? chief operational officer. Ta on Rambleri telejaama peadirektor ja kogu kontserni asepresident. Ainuke asepresident. Firma hiid-

reklaam asub Puškini väljaku ääres paikneva maja katusel Nokia ja Pepsi omade vahel. Nuutmanni alluvuses töötab kaks dollarimiljonärist teleprodutsenti. Kella ta ei kanna, sest peab oma staatuse kohase riistapuu hinnataset mõttetult kalliks. Tekitab töökaaslastes kummastust sellega, et käib tööl metrooga.

?Kõik kohad olen saanud konkursside kaudu, puhtalt tutvuse teel ei ole midagi sülle kukkunud,? peab Nuutmann oma edu võtmeks kõva tööd. Nuutmann oli ka kõige tugevam kandidaat Estonian Airi juhi kohale, kuni otsustas siiski öelda ?ei?.

Kõva elukool

Aktiivse purjetajana jõudis 1992. aasta juunioride MM-il esitosinasse. Asus õppima Kotka kõrgemasse merekooli ja lõpetas selle sadamatööde juhtimise erialal. Järgnes töö Tallinna Reisisadamas, kus energiline

19-aastane noormees direktori asetäitja kohale asus. Kolleegid olid enamikus kuuekümne kanti. ?Igale poole olen liiga noorelt jõudnud,? arvab mees ise.

?Ei mäleta sellist meest,? ütleb Tallinna Sadama tolleaegne juht Enn Sarap. ?Asedirektori taseme meest pidanuks ma ikka tundma.? Reisisadama tollasel direktoril Mart Mesipuul on aga Nuutmann meeles küll. ?Väga aktiivne noormees, vahel isegi liiga,? meenutab endine ülemus, kelle meelest siiski liigkiire karjääriga tegemist ei olnud. Tollal oli reisisadamal vaid üks terminal. ?Tal oli 10?15 alluvat,? arvab Mesipuu.

Sadamast läks kahekümne-aastane Nuutmann juhtima Pärnu ööklubi Sunset. ?Talle meeldis sebida,? peab Mesipuu töökohavahetuse põhjuseks. ?Väga tõsine elukool,? ütleb Nuutmann ise. ?Seal sai ikka igasugu tegelasi nähtud.?

1997. aasta sügisel lahkus Nuutmann Sunsetist. Järgmised väljakutsed ootasid ees turvatehnikat müüvate firmade Citysec ja Alarmtec juhatuses.

Uus ametivahetus

Poolteist aastat hiljem järgnes uus ametivahetus ? Nuutmannist sai Meediainvest Holdingu juhatuse esimees. Firma kuulub Skandinaavia suurimale meediakontsernile Modern Times Group (MTG), millel ühine omanikering selliste ettevõtetega, nagu näiteks Tele2 ja TV3. Maarjamaal kuulus MTG-le tollal raadiojaam Easy FM, millest on saanud Star FM. Lisandunud on veel Power Hit Radio.

Konkursi võitnud Nuutmann põhjustas uuele tööandjale täieliku üllatuse oma vanusega ? kahe silma vahele oli jäänud tõsiasi,

et ta oli tollal vaid 24-aastane. MTG-s tohib alla kolmekümnest aastast inimest juhtivale kohale palgata ainult kontserni presidendi eriloal. Paberid aeti korda ja aasta hiljem sai Nuutmann juba MTG raadio Balti piirkonna juhiks.

Balti piirkonna juhina veetis ta suure osa ajast hoopistükkis Lätis-Leedus raadiojaamu käima lükkamas. Sinna aega jääb ka esmatutvus Moskvaga, kus Nuutmann 2002. aastal Radio Maksimumi saneeris. Kolme nulliga aastal omandas ta bakalaureusekraadi Eesti Kõrgemas Kommertskoolis, kus ka paar aastat hiljem magistrandiks sai. Magistritöö sisu: kas USA äriteooriad Venemaal töötavad. Teema, mille praktilist külge ta nüüd ülihästi teab. Teoreetiline pool on esialgu nõrgem ja seepärast on ka töö kirjutamata.

?Mulle meeldib teha suuri asju,? ütleb Nuutmann. ?Töö on huvitav, kuni ma kõigile küsimustele vastuseid ei tea. Kui vastused teada, hakkab igav.?

Läinud aastal lahkus Nuutmann MTG-st. Algne plaan oli kuuks-kaheks aeg maha võtta. Tegelikkuses kujunes aga teisiti ? juba mõne päeva pärast helistas Üllar Jaaksoo Tele2-st, kes rääkis, et firmal on Venemaal pakkuda piirkondliku tegevjuhi koht. Asi siiski nii lihtne ei olnud ? selgus, et tööle saamiseks tuli konkureerida Jüri Teemantiga. Viieaastane MTG kogemus tuli ilmselt kasuks, tegu ju sama kontserniga. Ligi üheksa tundi väldanud testivooru kuuendal tunnil mõtles Nuutmann, et tal on juba ükskõik, kas saab selle töö või mitte.

Konkursi võitnuna sai Nuutmann teada, kuhu üldse sõitma peab. Tuli välja, et Udmurtiasse IzŠevskisse. Kohaliku Tele2 mobiilfirma tegevjuhiks, mille aupresidendi tiitlit kannab seal mail elav legendaarne relvameister KalasŠnikov. Nuutmanni lähetamise sihiks oli kuuldavasti lääneliku juhtimiskultuuri juurutamine. Kontsernil on olnud kombeks tütarfirmasid mitte nullist rajada, vaid kohalikes ettevõtetes osalus omandada ja need mingil määral oma näo järgi vormida. Kuna Tele2 on börsifirma, jääb Nuutmann ise oma tööst rääkides teadagi napisõnaliseks.

?Tänapäeva meenutasid seal mobiiltelefonid ja pangaautomaadid,? sõnab Nuutmann. ?Isegi kui sul on palju raha, pole seal sellega midagi teha. Ei mäletagi, et Eestis kunagi nii jube oleks olnud.?

Raha peaks Udmurtias olema ? teid palistavad naftapuurtornid. Enamikust kohalikest läheb see rikkus aga suure kaarega mööda.

Kolm ärisuunda

Nuutmannil oli mõttes püsida Udmurtias aasta lõpuni, kuid läks teisiti. Rambler Media kontserni etteotsa asunud endine kolleeg Tele2-st kutsus Nuutmanni kuus kuud tagasi Moskvasse. Ja nõnda ta seal müttabki.

Rambler Medial on kolm suuremat ärisuunda ? netiportaalid, SMS-teenused ja telekanal, mis meenutab Vene Discoveryt. Kuna firma börsileviimine võtab ettevõtte presidendi ajast suure tüki, peab Nuutmann lisaks telekanalile ka teistes valdkondades rakkes olema. Rambleri aktsiaemissiooni korraldava investeerimispanga Aton Capitali andmeil on kasumis vaid otsingumootor rambler.ru.

Rambler TV alles viib end massidesse

?? Rambler Mediale kuuluvad Venemaa juhtiv internetiportaal rambler.ru ja tuntud uudisteportaal lenta.ru. Telekanal, mille sisuks põhiliselt loodus, ajalugu jms teemad, tippude hulka veel ei kuulu. Tehniliselt on see kättesaadav 42 miljonile inimesele, Moskvas on kattumus vaid 20%. Põhjus on väga lihtne ? kanal ei levi veel kaabli kaudu. See viga parandatakse sügiseks.

?? Nuutmanni arvates ongi hea, et kanal veel paljude moskvalasteni jõudnud ei ole ? programm oli tema hinnangul nõrgavõitu. Sügisest kujundatakse kanal põhjalikult ümber, tööle on palgatud telemaastikul ülituntud produtsendid Kirill Legat ja Juri Grõmov.

?? Miks aga kuulsad ja majandusliku sõltumatuse saavutanud mehed väikse kanali kasuks otsustasid? ?Väike jaam saab Moskvas kõva nime muidugi ainult kõva palgaga,? tunnistab Nuutmann. Teine asi on programm: sügisest hakkab kanal andma 4,5 tundi päevas otsesaateid. Otse-eeter on aga Vene telemaastikul üliharuldane nähtus.

?? ?Kui hoiduda poliitikast, saab päris normaalselt televisiooni teha,? pole Nuutmann riigi survet tundnud.

?? Rambler Media omanikeks on Vene-Inglise investeerimisfondid.

Rambler Media aktsiad viiakse Londoni börsile

?? Rambler Mediast saab sügisel esimene välisbörsil noteeritud Vene meediaettevõte. Emissioon on naftasektorist väljajäävate Vene firmade seas lääne börsil üks suuremaid. Rambleri aktsia noteeritakse Londoni börsil väiksematele ettevõtetele mõeldud Alternative Investment Marketi turul, kus regulatsioon on põhinimekirja omast leebem. Emissiooni korraldavad Deutsche Bank ning Moskva investeerimispank Aton Capital. Aton Capitali analüütik Bulat Karimov kommenteerib panga kodulehel, et AIM sobib väiksematele kasvavatele ettevõtetele, mistõttu on tegemist Rambleri-suurusele firmale ideaalse turuga.

?? Investeerimispanga Sovlink analüütik Shani Kogan hindab Rambleri turuväärtust 150?200 miljonile dollarile (1,9?2,5 mld krooni). Börsile viiakse firmast 15?30%. Kogani meelest eelistaks Rambler ise minna pigem

NASDAQ-ile, kus see ilmselt sellise tähelepanu osaliseks ei saaks, kui AIM-il on noteerituna lootust.

Mart Luik läheb Ukrainasse

?? Teise eestlasena Venemaal telekanalit Darial TV juhtiv Mart Luik siirdub Ärilehe andmeil tööle Ukrainasse. Nii jääks Sven Nuutmann ainsaks telejuhiks idanaabri juures. Darial TV pidas läbi aegade suurt võitlust litsentsi saamise nimel.