Koos äripartneri venelase Andrei Sorokiniga on ta üles ehitanud firma Akademia Nautšnoi Krasotõ (Teadusliku Ilu Akadeemia), mis on vaieldamatult Venemaa ilutööstuse teerajaja ja lipulaev.

Tegemist on importija ja hulgimüügifirmaga, mis varustab ligi 4500 ilusalongi üle suure Venemaa ning millel on maailma tuntuimate kaubamärkide ainuesindusõigus endise Nõukogude Liidu territooriumil, sh Baltikumis. Portfell on lai, kosmeetikast ilusalongi tehnilise aparatuurini. Kaubamärkidest esindatakse ilumaailma Ferrarisid, näiteks Academie, Filorga, CFK, Sportarredo, A&M Tech. jt. Paljud neist brändidest ei ütle keskmisele eestlasele midagi, sest nii väiksel turul kui Eesti puudub neile tarbijaskond.

Väike hulgimüügifirma on ämblikuvõrguna laienenud üle Venemaa ning on võtnud nõuks muuta radikaalselt ühiskonna arusaama vananemisvastasest kosmeetikast.

Edu suurel turul

Ärileht kohtus Eveliniga Moskvas. Ta sattus Venemaale 1990. aastate algul, olles lühikest aega eelnevalt töötanud Tallinnas kosmeetikuna ning kogunud teadmisi Prantsusmaal ? ilumaailma mekas.

Tallinnas sai alguse ka tutvus ja hiljem äriplaan meremeheks õppinud Andreiga.

Asi susises ja 1994. aastal olid Venemaa turul juba Teadusliku Ilu Akadeemia ilusalongi toolid. Noore ettevõtmise kliendibaas kasvas kiiresti. Moskvas lisandus klientuuri järjest uusi salonge, kellele algul vahendati aparatuuri ja hiljem jooksvalt juba kosmeetikat. Esimesel tegevusaastal oli firma haare juba Permis ja Irkutskis.

Nii töötab masinavärk tänagi: järjest värvatakse kliendibaasi uusi salonge, arste, kosmetolooge, plastilisi kirurge. Tehakse väljaõpet, tutvustatakse võimalusi ja tutvutakse uute võimalustega, lisaks koordineeritakse turundustegevust. Selle tulemusena on Academie juba Venemaal nii tuntud kaubamärk, et selle tuntus töötab tema enda vastu. Ainuüksi Moskva turust on hõivatud kolmandik, Venemaa miljarditesse kroonidesse küündiva mahuga hulgiturul ollakse liidrid, olles esindatud pea igas Venemaa miljonilinnas.

Palju toredaid inimesi

Andrei on ettevõtte president, Evelin asepresident. Teadusliku Ilu Akadeemia opereerib ka ise ühte ilusalongi Moskva kesklinnas Nautiluse kaubanduskeskuse kuuendal korrusel. Selle nimi kõlab tõlkes ?koht päikese all?. Siin on pinda ligi 600 ruutmeetrit ja elu keeb vene stiilis. Evelini sõnul on selles salongis võimalik näha firma vahendatavat aparatuuri ning proovida erinevaid protseduure.

Hubasest kohvikust salongikorrusel saab tassi kohvi. Hommikul vara söövad nimetatud kohvikus õdusalt ühes lauas politseimundris vanem härra ning soliidne ärimees. Juttu jätkub kauemaks. Hetk hiljem tuleb keha kinnitama seltskond kuldkettidega ärimehi, kes näivad kui bandiidid isiklike turvameeste saatel. Palju toredaid inimesi.

Evelini sõnul külastavad Academie ilusalongi endaga toime tulevad vene inimesed ? just sellised, kes firma lõppklientuuri moodustavad. Ehk siis majandusliku ja poliitilise elu koorekiht ja noored popartistid ? need, keda vene muusikakanalid hommikust õhtuni leierdavad. Kõik tahavad ilusad olla, kohendada midagi oma näoovaalil või siis figuuris, ja on nõus protseduuride eest välja käima kümneid tuhandeid kroone korraga. Mesoteraapia (süstid naha sisse), näo modelleerimine, maskid, massaa? ? valik on sinu.

Odavaim protseduur maksab 100 eurot (1560 krooni). See on umbes samapalju kui lõviosa venemaalastest teenib ühe kuupalgana. Venemaa keskmise palga eest ehk umbes 300 USA dollari (3600 krooni) eest saab paar-kolm protseduuri.

Kliendiks pool-oligarhid

?Venemaa on täis vaeseid ja kerjuseid,? räägib Evelin. ?Kuid samas on riigis ka nii rikkaid inimesi, et seda rikkust ei ole võimalik ette kujutadagi. Ja nad tahavad olla ilusad.?

Venemaa rikkuse mõõdupuu on Chelsea jalgpalliklubi omanik Roman Abramovitš, kelle varandus küündib Forbes? andmetel 14,7 miljardi USA dollarini (176 miljardi kroonini). Kui mitte just sellise varandusega inimesed, siis vähemalt Venemaa dollarimiljonärid on Evelini firma kliendid küll. Abramovitši naine teeb oma iluprotseduurid ilmselt välismaal. ?Mitte oligarhid, vaid pool-oligarhid,? täpsustab äripartner Andrei klientuuri.

Evelin Piheli nimi on Eestis laiemale avalikkusele tundmatu. Tõtt-öelda ei olegi temast ega tema ärist varem kusagil kirjutatud. Eestis hoiab ta madalat profiili ja sellel on täiesti arusaadav põhjus. Keskmine eestlane ei suuda ette kujutada, mis tähendab Moskva-suguses linnas äri juhtimine. Kaootilisus, närvipinge, reostunud õhk ? kõik see paneb Evelini igatsema Eesti järele. Ja umbes kord kuus ta siin käibki. Rahu otsimas.

Venemaa kaootilisus ajab inimesi hulluks. Selle riigi suhtes on vähe asju, mida saab kindlalt väita. Ja see tekitab pingeid. Näiteks ametlikult elab Moskvas 10,5 miljonit inimest, kuid arvatakse, et vähemalt 15 miljonit. Mine ja loe nüüd kokku.

Evelini juhtida on Venemaa noor ja läbilöögivõimeline arstide-kosmeetikute meeskond. Eesti mõistes arste ? eakaid mammisid ? Vene ilutööstuses ei näe. Just nooruslik värskus iseloomustab Evelini firmat. Süsteem vajab koordineerimist. ?Pean oma äril pidevalt Venemaal silma peal hoidma. Sest keegi ei ole nii hea, kui sa ise oled,? räägib Evelin.

Vene äri on midagi väga erilist. Evelin räägib sellest nii: ?Korruptsioon on siin väga tugev, kuid viimasel ajal on asi kultuursemaks muutunud. Mingid bandiidid enam päise päeva ajal kontorisse ei sõida, nagu vanasti. Mina usun, et selles riigis saab ühel päeval kord majja, must raha eraldatakse puhtast rahast, ent selleks on alguses vaja autoritaarset võimu.? Ilmselt see ongi demokraatia Putini moodi.

See, et ettevõtjad annavad Venemaal ametnikele altkäemaksu, on tavaline. Oligarhide ja Kremli administratsiooni suhteid Evelin ei jälgi. ?Ma ei ole eriline poliitikahuviline. Aga see, et Hodorkovski (Mihhail Hodorkovski, naftakompanii Jukos rajaja ? toim.) teenib lühikese ajaga ausal teel 17 miljardit, tundub uskumatu.?

Venemaal saab äri õitseda vaid tänu headele suhetele poliitilistes ringkondades. Kui kaks ärimeest teevad omavahel tehingu, küsivad nad kõigepealt teineteiselt: ?Milline on sinu administratiivne ressurss?? Tõlge sellele küsimusele oleks: ?Milliseid ametnikke saad sina oma äris kasutada?? Mõni ametnik lubab erastada tehast, teine teha tänaval sigaretiäri. Kõik on rõõmsad.

Tõelise läbimurde Venemaal saavutasid Evelin ja Andrei ilumaailma ?suurte? ehk lääne tarnijate usalduse võitmisega. Kusjuures usaldust tekitas just seotus Eestiga ja Andrei ekstravertsus.

Naiste- ja naljamees

Tegemist on tõelise naiste- ja naljamehega, kes lihtsalt lummab inimesi, riietub väljapeetult ning pillub varrukast vaimukusi ja komplimente igal sammul. Andrei on Eestis sündinud ja kasvanud.

?Ilusad tüdrukud, head inimesed, positiivne, kõik tahavad kauem elada ja ilusad olla,? sõnastab Andrei põhjuse, miks teda iluäri lummab.

Koostööpartnerid pole komplimentidega kitsid. Prantsuse firma CFK ekspordidirektor Roland Sarkissian: ?Mõne inimesega lihtsalt on nii, et saad esimest korda kokku ja usaldad kohe. Evelin on väga tark ja tal on hea ärivaist. Meil on 25 edasimüüjat üle maailma, Evelin ja Andrei on neist aga professionaalseimad.?

Venemaa ?haru? töötab koguni nii hästi, et Filorga kaubamärgi omanikud Michael ja Rebecca Tordjman tähistasid möödunud kuul oma firma 25. aasta juubelit Moskvas koos Evelini, Andrei

ja nende firma meeskonnaga. Pidu ja pillerkaar venis üle kesköö ja Tordjmanid näisid nautivat seda täiel rinnal.

Tordjmanid kuuluvad Prantsuse koorekihti. Michael on tuntud esteetikadoktor, kelle püsiklientide hulka kuuluvad näiteks Hollywoodi näitleja Catherine Deneuve, Hispaania kuningas Juan Carlos, lisaks hulganisti tippmodelle üle maailma. Tõeliselt nooblid tegelased.

Üle maailma hinnatud

Andrei räägib Evelinist kui tõelisest ilumaailma professionaalist, keda tunnevad kõik vähegi valdkonnaga seotud inimesed üle maailma. Ennast iseloomustab ta kui eurooplast. Ehk ühte sellistest inimestest, kellest kunagi endine president Lennart Meri rääkis: venelased, kes tunnevad end eurooplastena. ?Olen Eesti patrioot,? tunnistab Andrei.

Juba 11 aastat teevad Evelin ja Andrei koos äri ja kaklevad harva. ?Tunneme teineteist läbi ja lõhki nagu vana abielupaar,? ütleb Evelin.

Evelin ja Andrei kujundavad Venemaa ilutööstust, ent suuremad teod on veel ees. Nimelt on neil koos Peterburi teadlase Vladimir Havinsoniga väljatöötamisel preparaat, mille kasutamine võimaldab inimestel teoreetiliselt elada 140-aastaseks. Asjaosaliste hinnangul on tegemist revolutsiooniga vananemisvastaste toodete turul. Ja Havinson ? see mees saab Andrei kinnitusel veel Nobeli preemia.

Preparaati kasutatakse uues tootesarjas Celletelle, mis osaliselt on juba müügis. Preparaat stimuleerib rakkude tööd, aeglustades vananemist ning ravides haigusi. Ja uue tehnoloogia patsiente-katsejäneseid ei tule kaugelt otsida.

Venemaa perspektiivikamaid korvpallureid Andrei Kirilenko paranes preparaadi abil Archilleuse vigastusest ja sai USA profikorvpalliliigas NBA taas platsile kolme kuuga. USA arstidel vajus suu ammuli. Profispordi vallas on uue toote kasutuspotentsiaal lõputu.

Uus tööstusharu

?See on 21. sajandi teise poole tööstus,? kiitleb Andrei (PS mitte korvpallur Andrei!). ?Täna kauplevad rikkaimad inimesed naftaga ja teevad seda veel 120--150 aastat. Iluäri aga on ja jääb igaveseks. Ja mina tahan, et minu viimasena sündiv laps elaks 115-aastaseks.? Huvitav, kas seda toodet ikka peaks müüma Hiina turule?

Ja üldse, ilumaailma telgitagustega tutvudes tekib küsimus, mis on halba naturaalses loomulikus vananemises? Kas need inimesed, kellele aineid näkku süstitakse, kellel silmalaud lõigatakse või kes plastilisest kirurgiast juba nii räsitud on, et neid tulnukaks pidada võib, on tõepoolest õnnelikud?

Vene koloriit

?Küsimus on elukvaliteedis. Kõik inimesed ei oska vananeda, see on tõeline kunst,? võtab Evelin lühidalt asja kokku. Tõsi, tegelikult on iluturg tõepoolest suuresti üles blufitud. Nende 60?100-krooniste kreemide kohta, mille reklaame on iluajakirjad täis, võib öelda: ?Parem kui mitte midagi, aga imet ei tee.? Ometi ostetakse.

Andke andeks, kui ajakirjanik veidi liiga noor (24-aastane) on, et vananemisvastaseid protseduure mõista. Õigemini mõistab, aga teatud piirini. ?40-selt hakkad mõistma,? ütleb Evelin.

Evelinil on korter Moskva kesklinnas. Päevast päeva ilusalongides ta ei viibi, ütleb, et salongid pole tema elu moto, pigem rassib spordiklubis. Aeg, mis Evelinil Venemaal äri tegemisest üle jääb, kulub Eestis puhkamisele. Erilise rahu leiab ta Saaremaalt.

Evelini 17-aastane poeg õpib kolmandat aastat Inglismaal kolled?is. Ema on poja üle väga uhke ning näeks hea meelega poega iluäris enda mantlipärijana.

?Ma armastan Eestit, sest see on minu kodu. Samas armastan vene rahvast, kuna olen nende keskel elanud ja saan neist aru. Nende emotsioonid on koloriitsemad,? leiab Evelin.

Üks küsimus

dr. Luc Dewandre, maailma tuntumaid plastilisi kirurge

?? Kuidas iseloomustate Evelin Piheli äri Venemaal?

?? Tegemist on vaieldamatult anti-aging?i (vananemisvastase plastilise kirurgia, kosmetoloogia jms) valdkonnas tippu kuuluva ettevõttega Venemaal. Evelinil ja Andreil on siiani väga hästi läinud ja seda kahel põhjusel. Esiteks alustasid nad oma äritegevust üsna vara, siis kui Venemaa iluturg oli veel väga noor. Teiseks on nad äärmiselt targalt oma äri edendanud, mistõttu neil suuremaid tagasilööke ei ole olnud.

Vene eliidile on rikkus pähe löönud

?Kui Eesti rikkaimal inimesel, Merko omanikul Toomas Annusel on varandust umbes 110 miljon dollarit (1,3 miljardit krooni ? Äripäeva andmed), siis Moskva eliidi varandus algab 70 miljonist dollarist (0,8 miljardist kroonist). Eestis on selliseid inimesi arvatavalt 5, Venemaal hinnanguli-selt 20 000,? teab Moskvas elav ja töötav George Shabad.

Paljudel neist on oma maja Moskvast väljaspool, äärelinnas või hoopis n-ö naftaregioonides ? Surgutis, Neftejuganskis jm.

Kes need inimesed on? Loomulikult ärimehed, sealhulgas need, kes ei ole midagi varastanud. Need on vene Tiit Vähid ja Indrek Toomed ehk nõukogudeaegsed juhid, kes õigel ajal olid õiges kohas. Lisaks tippametnikud, kes teenisid oma varanduse positsiooni kaudu. Ja muidugi bandiidid.

Elu eliitrajoonis

Paljud rikkurid, tipp-poliitikud ja bandiidid elavad näiteks Rubljovskaja maanteel, Kremlist 20 km kagusel asuvas eliitrajoonis. See on noobel koht, ilus ja puhas. Keset kivimüüride taga rajatud häärbereid, mis maksavad 3?7 miljonit dollarit (36?84 miljonit krooni) ilutseb turg. Esmapilgul täiesti tavaline toidu- ja tarbekauba täika, ent hinnad vähemalt kolm korda kallimad kui tavalisel turul.

Vene eliiti kuuluvatel tegelastel on enamasti ka 1-2 korterit Moskva südalinnas, kus nad ööbivad ?tööajal? ning kus saab ?majutada? lõbutüdrukuid hinnaga 1000 dollarit (12 000 krooni) öö. Kalleim Moskva korter maksab 20 000 dollarit (240 000 krooni) ruutmeeter. Võrdluseks, tavaline uuem korter Venemaa pealinnas maksab umbes 1200 dollarit (14 400 krooni) ruutmeeter.

?Tüüpilise vene jõukuri käitumismaneer on selline: pole oluline, palju mingi asi maksab, oluline on rohkem maksta,? räägib Shabad. Ometi ei kuluta näiteks Venemaa rikaste TOP 100-sse kuuluvad tegelased kuigi palju raha Venemaal, suurem tarbimine toimub üle piiri. Väidetavalt on Moskvas pood, kus kõik asjad maksavad üle miljoni dollari (12 miljoni krooni). Seal müüakse kaatreid ja lennukeid jms.

Kuna Moskva teed ja tänavad on viletsad, ei saa seal madalate sportautodega hästi sõita. Selle tulemusena näeb Moskva tänavatel ohtralt näiteks Porsche Cayenne d?iipe. Ka Maybach on popp automark. BMW-d ja Mercedesed ? need on Moskvas juba justkui keskpärased sõiduriistad.

Miljonid pole probleem

Venemaa rikkurid reisivad pidevalt ning paljude lapsed elavad ja õpivad välismaal. Miljonite maksmine hariduse eest ei ole probleem. Näiteks naftaoligarhi Ralif Safini tütar lauljanna Alsou pole kunagi elanud Venemaal, vaid on isa rahaga salvestanud oma laule ning rännanud ringi koos ihukaitsjatega.

Oligarhid on lääneliku elustiiliga. Nad ei joo teed samovarist, vaid ostavad ajaviiteks näiteks mõne autofirma või jalgpalliklubi. Miinimum, mis nad söögikorra eest restorani jätavad, on 6000 krooni, millest veinile kulub pool.

Türki, Egiptusesse või Taisse vene rikkad reisida ei viitsi. Liiga igav. Selle asemel külastatakse tihedalt Monacot, Prantsuse Rivierat ja Sardiiniat. Talvised puhkused veedetakse Prantsusmaal või Šveitsis, kus hotellitoa hind küündib üle 24 000 krooni.

Naljakal kombel ignoreerivad need vene jõukurid, kel on varandust miljonites dollarites ja need, kel pool miljardit dollarit, teineteist igati. Eriti rikkaid eristab rikastest seejuures asjaolu, et kui esimesed rendivad puhkusel olles Porsche 25 000 dollari (300 000 krooni) eest, siis teised maksavad paar tuhat dollarit (mõnikümmend tuhat krooni) oma Porsche kaubarongiga puhkusepaika toimetamise eest.

Kahetsusväärsel kombel peavad paljud jõukurid kasutama oma kolleegide eralennukeid, kuigi neist igaüks võiks endale mitu lennukit osta. Kitsaskoha põhjus on asjaolu, et lennukid on nii populaarsed, et kui see praegu tehasest tellida, saab kauba kätte 2007. aastaks.

Eralennukeid hoiavad vene jõukurid peamiselt Saksamaal ja Taanis, ning kui vaja, kutsuvad Moskvasse järele.

Vene rikkurite TOP 100 sai uue liidri

?? Ajakiri Forbes tunnistas jõukaimaks venelaseks nafta- ja alumiiniumimagnaadi Roman Abramovitši (Sibneft), kelle varandus küündib 14,7 miljardi dollarini (176 miljardi kroonini).

?? Abramovitšile järgneb jõukuselt Vladimir Lisin (varandus 7 miljardit dollarit, peamine ettevõte Novolipetski metallurgiakombinaat), Viktor Vekselberg (6,1 miljardit dollarit, Sual-Holding), Oleg Deripaska (5,8 miljardit dollarit, Bael), Mihhail Fridman (5,8 miljardit dollarit, Alfa-Grupp), Vladimir Evtušenkov (5,1 miljardit dollarit, Sistema), Aleksei Mordašov (5,1 miljardit dollarit, Severstal Grupp), Vladimir Potanin (4,7 miljardit dollarit, Interros), Mihhail Proholov (4,7 miljardit dollarit, Nornikel) ja kümnendal kohal on Vagit Alekperov (4,1 miljardit dollarit, Lukoil).

?? Venemaa 100 rikkaimale inimesele kuuluvates ettevõtetes töötab kokku 2,5 miljonit inimest. TOP 100-s on 18 poliitikut.