Pärast Swedbanki grupi juhi Michael Wolfi skandaalse kinnisvaraäri avalikukstulekut ja tema taandamist tehti värskendus kogu juhtkonnale.

30. mail teatas Swedbank, et panga uueks presidendiks ja tegevjuhiks saab Birgitte Bonnesen, kes juhtis Wolfi kohusetäitjana panka tegelikult juba Wolfi lahkumisest saadik ehk veebruarist.

16-liikmelisest juhtkonnast lausa kaks kohta kuulub aga eestlastele - pikka aega Hansapanga ja Swedbanki erinevaid harusid juhtinud Helo Meigasest sai grupis 300 alluvaga riskijuht ning juhtkonda kuulub ka endine Swedbank Eesti juht, nüüd Swedbanki Balti panganduse juht Priit Perens (alustas ametis juba 1.jaanuaril 2015).

Meigas selgitas Ärilehele, et Swedbank soosib tippjuhtide tasandil valdkondade vahetamist ja eelistab alati sobiva inimese olemasolul pigem sisemisi kandidaate, kui värbab neid väljastpoolt maja.

"Nii on ka minul uus ametikoht riskijuhina. Riskijuhtimise valdkond on tänapäeva pangandusmaailmas väga mitmetahuline roll. Ühtpidi peab riskijuht aitama hoida panga madalat riskitaset, samal ajal pean ma toetama eesmärgiks seotud kapitali tootluse saavutamist. Krediidirisk on Swedbankis kindlasti kõige suurem riski valdkond, sest meie äritulud tulevad peamiselt laenudest," kirjeldas Meigas uue ametiga kaasnevat tohutut vastutusala.

"Teisalt on aina olulisemate riskidena esile tõusnud kõik operatsiooniriskidega seotud teemad - näiteks klientide tundmise ja rahapesu tõkestamisega seotud teemad, IT ja digikanalitega seotud operatsiooniriskid. Pidevalt muutuv regulatiivne keskkond seab tänapäeval suuri nõudmisi pankadele, sest tihti tähendab oma tegevuse nendega vastavusse viimine protsesside ümberkorraldamist. Swedbanki peamine äritulu tuleb neljalt koduturult (Rootsi, Eesti, Läti, Leedu), lisaks on meil kontorid viies riigis. Sellest tulenevalt on komplekssus päris suur, mistõttu töötab täna grupi riskiorganisatsioonis veidi üle 300 inimese," rääkis Meigas.

Mõnes mõttes istub Meigas nüüd justkui teisel pool lauda - kui praegune töö tähendab riskide maandamist, siis varade juhina pidi tema eelmise riskijuhi antud mandaadi piires võimalikult hästi kasumit teenima. "Mõnes mõttes oli minu eelmine amet äri ja riski vahel, mistõttu kulub sealt ja ka varasemalt pangas peetud ametitest saadud kogemus uues rollis igati ära."

Meigas ei kommenteerinud küll otseselt, kui hästi on grupp kohanenud uue juhtkonnaga ja toibunud Wolfiga seotud skandaalidest, kuid nentis, et eks iga tippjuht paneb ise oma meeskonna kokku.

"Liidri vahetusega vaadatakse juhtkonna koosseis üle vastavalt sellele, mis on pangale sel perioodil strateegiliselt olulised valdkonnad. Seda tegi ka Birgitte Bonnesen. Fookuses on töö kliendirahulolu kasvu heaks ning digitaalne pangandus, mis tähendab muuhulgas enamike panga toodete kättesaadavaks tegemist digitaalsete kanalite kaudu. Selles osas on muide Swedbank Baltikumis meie Rootsi ärist ees."

Vaata Helo Meigase karjääriredelil liikumist ja eelmisi töökohti SIIT.