Nordic Biodiesel (NBD) plaanib toota tööstuslikult superkriitilise meetodiga ehk kõrge temperatuuri ja rõhu all metanooli ja taimeõli segust biodiislit. Lisaks eraldub keemilise reaktsiooni käigus glütserool, kuid teisi keskkonnaohtlikke jääkaineid tööstuses ei teki.

«Oleme esimeste seas, kes üritavad seda meetodit õlitööstuses rakendada,» ütles NBD juhataja Aleko Peipsi. «Tegemist on puhta tehnoloogiaga ehk me ei lisa kemikaale ja meie tehnoloogiaga ohtlikke jääkaineid ei teki.»

Tehnoloogia avalik kontrollkatse toimus aprilli alguses Eurolaboris, kus see innovaatiline lahendus leidis ka tõestamist. «Testitulemused näitasid, et biodiisli tähtsamad põhinäitajad olid normi piires ning ka kütusefirmadele muret tekitav kõrge väävli sisaldus oli kümme korda väiksem kui standardis kehtestatud maksimummäär,» tõdes Peipsi.

NBD loodab nüüd aasta jooksul Balti laevaremonditehases ehitada ligi 25 miljoni krooni eest õlitehase prototüübi. 13 000-tonnise aastamahuga õlitehas mahub merekonteinerisse ja selle võivad tulevikus endale osta nii suuremad transpordifirmad kui ka õlitootjad.

NBD loodab biokütuste tootmisesse lähiaastatel olulist murrangut, milles oma osa mängivad ka Euroopa Liidu poolt biodiislile lubatud aktsiisivabastus ja Euroopa Komisjoni seatud eesmärgid suurendada biokütuste osa transpordivahendite kütustes 5,75 protsendini 2010. aastaks. Lisaks muudab biodiisli tootmise vägagi kasumlikuks kõrge naftahind.