2000. aastal loeti Eestis tuhande täiskasvanud elaniku kohta 237,3 eksemplari päevalehti, mis on koguni 73 võrra rohkem kui naaberriigis Lätis, ütles ETAle Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) tegevdirektor Tarmu Tammerk.

Eestlased on tuntud kui lugejarahvas ning Tammerki sõnul võib uuringu tulemuste põhjal kindlalt väita, et kultuuriliselt kuulub Eesti põhjamaade hulka. Samas on arenguruumi veel piisavalt, sest esikohal olevas Norras loeti tuhande elaniku kohta koguni 719,7 eksemplari ning Soomes 542,5.

Tõstmaks eestlaste lugemust on vaja täita kaks põhitingimust — ajalehed peavad sisaldama huvitavat ning kasuliku informatsiooni ja olema elanikkonnale hinnalt kättesaadavad. Tammerki sõnul ei suuda hetkel paljud eestlased rahuldada oma lugemisjanu, sest lehtede tellimine käib lihtsalt üle jõu.

Sellegipoolest püsisid Eesti ajalehtede trükiarvud 2001 aasta jooksul stabiilsed. Väikese languse tegid läbi vaid üleriiklikud nädalalehed. EALLi liikmeslehtede keskmine ühekordne kogutiraaž eelmisel aastal oli ligi 465 tuhat eksemplari, millest ligi 200 tuhat olid üleriiklikud päevalehed.

Protsentuaalselt aasta suurima tiraažitõusu saavutas Molodjož Estonii koos oma nädalalõpulehega. Kuid sellest hoolimata on venekeelsete lehtede tiraažid jäänud ebaproportsionaalselt väikeseks, arvestades elanikkonna rahvuslikku koosseisu.