Kuigi aastakäibe ning kasuminumbrite küsimustes on kliinikupidajate suu lukus, kinnitavad Eesti suuremate ilukliinikute kirurgid kasumis töötamist ning väidavad, et välismaalastest kunded moodustavad kõige rohkem viis protsenti klientuurist, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Me ei ole Ameerika, kus naisi-mehi käib iluoperatsioonil pooleks,” ütles Plastilise Kirurgia OÜ ilukirurg Jüri Kullamaa. “Julgen tõesti öelda, et 95 protsenti on naised. Kodumaine turg on number üks. Kuigi jah, sirvisin just üht ajakirja, kus ilukirurgiakliinik Helsingis kutsub Eesti patsiente. Nii et piirid lähevad lahti ja mis seal ikka, klient valib ise, kus ta käib.”

Praegu on ilukirurgiakliinikutes tippaeg ja kõige rohkem küsitakse rinnaoperatsioone ning rasvaimu, viimast nii naised kui ka mehed. “Kasumit ma ei ütle, aga ega me pankrotti jäämise eesmärgil tööta. Aasta käive on umbes kolm-neli miljonit krooni,” jääb Kullamaa numbritest rääkides tagasihoidlikuks. “Kindlasti on äril perspektiivi, igal pool maailmas on nii. Ei paista, et selline kirurgia hääbuma hakkaks. Juurde tuleb uusi viise, suured lõikused asenduvad näiteks süstimismeetoditega.”

Eesti ühe kauaaegsema iluoperatsioonide pakkuja, Esteetilise Plastilise Kirurgia Keskuse OÜ juhataja doktor Tatjana Raie tunnistab, et kurta selle äri pidajad ei saa. “Üldiselt läheb tõusuteed jah, aga ei tea nüüd, mis hirmsasti hästi,” jääb doktor tagasihoidlikuks. Ja ei jäta mainimata, et Äripäeva koostatud väike- ja keskmiste ettevõtete Gaselli TOPi jõudsid nad pingutusteta.

“Isegi kui meile tundub, et kuhu veel on sel alal minna Ameerikas, siis Ameerika esteetilise kirurgia assotsiatsiooni andmetel oli aastal 2002 aasta varasemaga võrreldes tõus seitse kuni kümme protsenti, mis sealsete mastaapide juures on väga suur arv,” nendib Tartus tegutseva Clinica ilukirurg Peep Pree.

Suurte kapitalimahutuste tõttu Clinica eelmisel aastal kasumis ei olnud, küll oldi seda kindlasti meditsiinitegevuses, nendib Pree. Doktor räägib, et mitmed patsiendid on talle tunnistanud, et tulevad ilulõikusele järelmaksukaardiga.