If Läti ja uuringufirma TNS viisid Eestis, Lätis ja Leedus läbi kindlustustavasid puudutava uuringu, mille tulemuste kohaselt on kõige populaarsem kindlustusliik Balti riikides kohustuslik liikluskindlustus. Eestis omab kohustuslikku liikluskindlustust 62 protsenti elanikest, Leedus 54 protsenti ning Lätis kõigest 46 protsenti.
Populaarsuselt on teisel kohal kaskokindlustus, mida omavad kõige enam eestlased, koguni 29 protsenti vastanuist.
Leedulastel on kõige vähem kaskopoliise, kokku vaid viiel protsendil vastanutest.
TNS andmete kohaselt ostavad Lätis kaskopoliise 17% protsenti elanikest.
Populaarsuselt kolmas kindlustusliik Balti riikides on eluasemekindlustus.
Eestlased kindlustavad oma eluaset kaks korda enam kui lätlased ja leedulased.
41 protsenti Eesti elanikest kindlustab oma kodu, Lätis ja Leedus vastavalt 18 protsenti ja 16 protsenti.
Eestis on oma koduse vara kindlustanud kaks korda rohkem inimesi kui Lätis, kokku 23 protsenti elanikest.
Lätis kindlustab kodust vara 11 protsenti elanikest, Leedus seitse protsenti.
Lätis ei ole 39 protsenti elanikest valinud endale ega oma varale ühtki kindlustusliiki, Eestis on see protsent kõigest 18.
Leedus ei oma ühtki kindlustuslepingut iga kolmas elanik ehk 33 protsenti.
„Uuringu tulemused kajastavad rahvuslikest eripäradest rohkem kolme Balti riigi majanduslikke erinevusi. Kui näiteks Eestis on registreeritud 0,6 autot elaniku kohta, siis Lätis on see näitaja 0,3 ning Leedus 0,4. Liikluskindlustuse lepingute arv on nende näitajatega proportsionaalne,“ ütles If Eesti Kindlustuse juhatuse esimees Andres Sooniste.
Tema sõnul kasvab eestlaste kindlustusteadlikus iga päevaga ning selles osas liigutakse kiirel sammul arenenud Euroopa riikidele lähemale.
„Kohustusliku kindlustusvajaduse taandudes peab üha rohkem peresid tähtsaks vabatahtlikult ja hoopis mitmekülgsemalt oma pere ja vara heaolu kindlustada,“ lisas Sooniste.
Oma lõuna- ja põhjanaabritega võrreldes ostavad Läti elanikud rohkem õnnetusjuhtumi-, tervise- ja reisikindlustuspoliise, kuid vähem liikluskindlustuspoliise.
Leedulased ei osta ühtki kindlustusliiki oma naabritest aktiivsemalt ning kodu-, vara-, kasko-, reisi- ning õnnetusjuhtumikindlustuse osas on nad kõige passiivsemad. Eestlased on kõige aktiivsemad kodu-, vara- ja kaskokindlustuse ostmisel.