Peamisi kahtlusaluseid on mõni, ülejäänud tegutsesid politsei teatel abilistena. Politsei sai asjale jälile maksukontrolli kaudu, vahendab Yle Uutiset.

Ettevõtted petsid Soome maksuametilt muu hulgas välja käibemaksutagastusi kokku 333 000 euro eest. Lisaks sellele püüti maksuametilt veel välja petta 163 000 eurot käibemaksutagastusi, kuid seda suudeti takistada.

Politsei teatel pööritati raha ettevõtete vahel nii, et käive näis olevat mitmeid miljoneid eurosid. Raha võis ühe päeva jooksul läbi käia iga riiulifirma pangaarvelt. Soome ettevõtetel ei olnud ruume ega töötajaid. Eestisse jõudnud raha eest osteti muu hulgas autosid ja kortereid.

Eeluurimise käigus on välja selgitatud, et Soome ettevõtete arvetele märgitud ehituskaupu müünud ettevõte ei olnud osalenud tehingutes ühegi uurimise all olnud ettevõttega.

„Sellistes juhtumistes on ettevõtetel üldiselt tavaliselt olnud mingisugunegi tegelik tegevus, aga see on erandlik, et kogu äritegevus on täielikult fiktiivne,“ ütles asja uurimist juhtiv kriminaalülemkonstaabel Sampsa Huttunen Kagu-Soome majanduskuritegude üksusest.

Eeluurimise käigus üle kuulatud eestlastel pole politsei teatel olnud mingit aimu, et nad on registreeritud Soome ettevõtetes vastutavateks isikuteks. Osa kahtlusalustest on nõustunud raha eest tankistiks hakkama. Ettevõtete koosolekutel on protokollide järgi osalenud isegi surnud inimesi.

Asi on üle antud Salpausselkä prokuratuurile.