Eestlaste Gild Bankers pole rikkunud Latvijas Naftas Tranzitsi (LNT) õigusi ja lätlaste hagi lükatakse tagasi, teatas eile Harju maakohus.

Lextali vandeadvokaadi Tarmo Silla koostatud väidetest kumab läbi võimalus, justkui oleks üheks Baltimaade juhtivaks investeerimisettevõtteks peetav Gild Bankers välja töötanud Läti võimsaimat naftatransiidifirmat kahjustava aktsiapettuse.

LNT-d esindav Sild kaebas nädal tagasi Gildi kohtusse, nõudes ettevõttelt tagasi ligi 226 miljoni krooni väärtuses transiidifirma Ventspils Nafta aktsiaid. Lätlased usuvad, et Gild aitas need aktsiad ettevõttest välja kantida Läti varivalitsejaks peetud, kuid nüüd korruptsioonisüüdistusega vahistatud Aivars Lembergsi huvides.

Petuskeemi kuulub ka tundmatut päritolu ja tuvastamata juhtidega ettevõte Nibre, kes sai osa kadunud aktsiate omanikuks. Samal ajal kui Nibre sai LNT-lt Ventspils Nafta aktsiad, tuvastati Gild Bankersi poolt LNT-le tehtud ülekanne, mis langeb aktsiate hinnaga kokku. Ülekande selgitus viitab sõlmitud, kuid määratlemata lepingule. Gildi juht Rain Tamm on aga tagasi lükanud väited, et tema ettevõte on vahendanud ebaseaduslikku aktsiatehingut.

Ventspils Nafta pärast partneritega tülli pööranud Lembergs olevat väidetavalt aimanud, et ta tõrjutakse oma äriimpeeriumi rooli juurest kõrvale, ning justkui kantinud oma võimu kindlustamiseks vajalikud aktsiad eestlaste abiga ebaseaduslikult enne võimupööret ettevõttest välja.

Ventspils Nafta mõjukusest aru saamiseks tuleks Eestis ühe mütsi alla liita Tallinna Sadam, naftaterminal Estonian Oil Services, kirjastus Ekspress Grupp, Saaremaa Laevakompanii, Maardu linn ja mõni mõjukas kinnisvarahaldusfirma.

Kogu seda impeeriumi valitsenud Lembergsi kuju saamiseks tuleks gangsterifilmides nähtud laiaservalise kaabu alla paigutada Urmas Sõõrumaale, Jüri Käole ja Oliver Kruudale omistatav mõjukus.

Ventspils Nafta on Läti suurim ettevõte, mille väärtus ulatub Riia börsi noteeringuid arvestades 2,75 miljardi kroonini. 38 protsenti ettevõtte kinnise emissiooni aktsiatest kuulub LNT-le, mida kontrollib Ventbunkersi-nimeline peamiselt lätlastele kuuluv ettevõte.

Neli protsenti aga on ootamatult ja teadmata kohast välja ilmunud Nibrel ning 48 protsenti avaliku emissiooni aktsiaid kuulub Küprosel registreeritud Euromin Holding Ltd-le.

Kõlises tühjus

Ettevõtet seni kontrollinud Lembergs ning ka üks LNT juhatuse liige vahistati märtsi keskel. Kaks LNT juhatuse liiget põgenesid. Siis vahetasid Ventbunkersile kuuluva LNT aktsionärid ettevõtte juhatuse välja. Kuid firma tulekindlaid kappe avades selgus, et seal kõliseb tühjus: aktsiaraamatud ehk kogu varandus oli kadunud.

LNT pangakontolt tuvastati 15 miljoni dollari suurune ülekanne Gildilt. Ent ettevõtte juhatus väitis, et pole aktsiaid kellelegi müünud. Tänavu aprillis aga ilmnes, et need väited ei pea paika.

Vahistatud ja põgenenud juhatuseliikmete allkirju kannab leping, millega LNT müüb oma osalust Ventspils Naftas Nibrele. Nibre poolt on lepingule pandud määratlemata ametimehe tuvastamatu autogramm.

LNT praegused omanikud kahtlustavad, et tegemist on petulepinguga, mille jäljed viivad Gild Bankersisse. Kuid hagejate valduses pole ühtegi dokumenti, mis seoks Gildi-poolse ülekande Nibre aktsiatehinguga.

Maakohtu otsus aga liigitab Gildi-vastase kahtluse ebaõnnestunud õlekõrreks, mis ei aita lätlastel oma kadunud varandust tagasi saada. Harju maakohus jättis esmaspäeval menetlusse võtmata LNT poolt Gildi vastu esitatud hagiavalduse. Kohus leidis, et esitatud faktide põhjal puudub Gildil seotus LNT nõuetega ja Ventspils Nafta aktsiatega. Seetõttu pole Gildil olnud võimalik LNT õigusi rikkuda.

Kohtu hinnang langes kokku Gild Bankersi enda poolt eelmisel nädalal avalikkusele antud kommentaaridega, teatas ettevõte. Gildi vastuhagi esitamisega kaasnes LNT ja teda esindava advokaadibüroo Lextal pretsedenditu surveavaldus, teatas Gild.

Kuid Eesti kohtud alles hakkavad pead murdma, kas advokaat Sild esitab põhjendamatuid kujutlusi ning pankur Tamm juhib rahvusvahelise aktsiapettusega tegelevat ettevõtet. “Kaebame kohtumääruse kindlasti edasi. Tänaseni on jõus kohtumäärus, millest tulenevalt peab Gild esitama LNT-le kogu 15 miljoni dollari makse aluseks oleva dokumentatsiooni, mida ta ei ole senini teinud,” märgib Sild.

Eesti osatäitjad


Gild Bankers

•• Endine LHV Financial Advisory Services on Balti juhtiv investeerimispank, millel on kontorid Tallinnas, Riias, Vilniuses ja Kiievis.

•• Alates 1999. aastast on Gild Corporate Finance’i meeskond viinud edukalt läbi üle saja tehingu kogumahus üle 2,6 miljardi euro.

Tarmo Sild

•• Kaitses Gildi omanikele kuuluvat LHV-d kaks aastat tagasi, kui USA väärtpaberijärelevalve süüdistas investeerimisettevõtte töötajat Oliver Peeki kuni 25 miljoni kroonise ebaseadusliku tulu teenimises. Samalaadne süüdistus lasus siis ka LHV töötajal Kristjan Lepikul.

Kommentaar

Indrek Teder

vandeadvokaat

Maakohtu otsust LNT hagi suhtes võib illustreerida kõrvalseisja taotlusega lahutada naabripere abielu põhjendusega, et naabrinaine näib naabrimehega koos elades nii õnnetu. Isegi kui hagejal on naabrinaisega mingi salasuhe, pole tal õigust lahutust nõuda.

Süvenemata LNT ja Gild Bankersi vahelise vaidluse üksikasjadesse, loen maakohtu otsusest välja, et tegemist on olukorraga, kus hageja õigusi ei rikutagi.