Tallinnale omal ajal hiilgava, kuid kasutusele võtmata jäänud üldplaneeringu loonud Eliel Saarineni poolt kujundatud büroohoone valmis1909. aastal Helsingi keskraudteejaama kõrval. Rohkem kui sada aastat selle arhitektuuriväärtusliku hoone avasid katnud 4000 akent tuuakse nüüd Eestisse, kus need saavada ainulaadse käsitööna värske ilme.

Hotellide sisustamisele keskendunud Eesti mööblifirma Standard kavatseb osaleda 2021. aastal avatava hotelli sisustamise hankel, kinnitati Ärilehele ettevõttest.

“Need on üllatavalt head aknad, et olla üle saja aasta vanad. Mõningaid remonditöid tuleb teha, kuid mitte suures osas, “ ütles projekti peatöövõtja NCC projekti peatöövõtja Kimmo Hintsala.

Osa aknapiiretest renoveeritakse kohapeal, osa raamidest viiakse aga korrastamiseks Eestisse.

Helsingin Sanomat avaldas oma külgedel ka fotod tulevases hotellihoones toimetavatest eestlastest Juhan Gormitist ja Areli Toonist, kes hakkavad aknaraame lihvima.

Ehitajate sõnul on ainuüksi akende piires renoveeritavate puitdetailide koguarv umbes 35 kilomeetrit. Kõik umbes 4000 aknaraami on vähemalt kolm korda pintsliga värvitud.

“Pintsliga värvitava pinna pikkus on 420 kilomeetrit ja muidugi tuleb kõik pinnad kõigepealt lihvida ja vanast värvist puhastada,” ütles Ruutumestarit OY projektijuht Raul Puulmann.

„Võtate paki abrasiivpaberit ja hakkate Helsingist Vaasasse lihvima ja tagasiteel maalite kõik oma lihvitud pinnad pintsliga üle, ” selgitas Puulmann ette võetud töö mastaapsust.

Eestlaste renoveerimismeeskond peaks aknad valmis saama järgmise aasta sügiseks.

Kui esmalt nõustus Helsingi linnavalitsus ideega ajaloolise hoone aknad sarnaste uute vastu välja vahetamisega, siis tänavu kevadel langetas Helsingi halduskohus otsuse, et välisest sarnasusest ei piisa ja originaalsed aknad tuleb säilitada.

VR-i endisesse peakorterisse ehitatav 500 toaga Scandici hotell peaks avama uksed 2021. aasta alguses, kui hoone kogu renoveerimine kulgeb plaanipäraselt.

VR müüs oma peakontori 55 miljoni euro eest kinnisvarainvesteerimisfirmale Exilion, kes omakorda rendib hoone hotellioperaatorile.