?Jurmala projekt on päris kaua uinuvas seisus olnud,? kommenteerib ettevõtte juhatuse esimees Mart Habakuk. Et tegemist on suure ehitisega, mis paikneb pealegi väga nähtavas kohas ? linna sissesõidu kõrval ?, võttis projekteerimisloa hankimine üpris pikalt aega. Kätte saadi see mõne nädala eest. Praeguseks on ehitise projekteerimine jõudnud Habakuke sõnul varajaste visandite staadiumisse. Esimeses faasis rajatakse hotell, mille juurde kuulub ka veekeskus. Et krundi suurus on kaks hektarit, jätkub Habakuke hinnangul seal ruumi veel ka pikemaajaliseks arendustegevuseks.

Jurmalas juba seisab üks eestlaste püsti pandud veekeskus. ?Päris suur ja tubli asi,? kiidab Arle Mölder, kes Metro Läti projekte ohjab. Samas aga leiab ta, et arenguruumi linnas veel jätkub: ?Eestiga võrreldes ei ole seal veel midagi tehtud.?

Metro Capital Management sündis oma praegusel kujul 2004. aasta sügisel, mil Metro Aktivate AS-i ja HRV Kapital OÜ ühinemisel tekkinud ettevõttega liideti ka Arco Kapitalijuhtimise AS. Ettevõtte loomisel tegeldi olemasoleva kinnisvara haldamisega, nüüdseks moodustab aga arendustegevus juba üle poole käibest. Praeguseks kuulub firma portfelli 20 arendusprojekti Eestis ja Lätis. Palgalisi on firmal Tallinnas üksteist, Riias neli.

Tallinnas kuulub ettevõttele näiteks Eesti Telefoni kunagine peakorter Kreutzwaldi tänavas, kus asub ka firma peakorter. Tuntuimad kodumaised objektid on ilmselt Harju tänavas paiknev Tallinna Ärikeskus ja Pirita rannahoone. Firma põhineb Eesti kapitalil ? omanikeringi kuuluvad erakõrgkool EBS, Mart Habakuk, Arle Mölder ja Sulo Nigul.

Metro Capitali kodumaised projektid kahvatuvad aga Lätis planeeritavate kõrval. Riias kuulub ettevõttele kaks magusat pinda. Ühele kavandatakse neljast kuni 17-korruselisest hoonest koosnevat büroo- ja elamukeskust. Teisele aga plaanitakse elamukompleksi, kuhu algselt planeeritud pind on suisa kolmandiku võrra paisunud, ligi 60 000 ruutmeetrini.

Leedu turule ei ole firma veel trüginud. ?Katsume end toimuvaga kursis hoida,? ütleb Habakuk. Tema hinnangul on aga Leedus konkurents tihedam kui põhjapoolsemates Baltimaades. Samuti tunduvad võrreldavate projektide hinnad siinsetest kõrgemad.

Läti kinnisvaraturg Tallinnast aktiivsem

?? Mart Habakuke hinnangul võib Riia kinnisvaraturg Maarjamaa pealinna omast vast isegi kobrutavam olla. Lõunanaabrite eluasemeturg tema meelest siinsest eriti ei erine ? pea kõik, mis müüki tuleb, leiab ka kiiresti ostja. Tänu arvukamale tarbijaskonnale (Riias on pea kaks korda enam elanikke kui Tallinnas) on aga kallimas hinnasegmendis nõudlus suurem, mida on märgata nii linna kaubandustänavatel kui ka kinnisvara vallas.