Balti jaama läheduses ja Vanalinnas tegutsev kanepipood kavatseb järgmise sammuna avada poe Helsingis. Vähemalt Eestis lubatud nn kerge kanepi ostjateks on 90% soomlased.

Sativa Store näeb välja nagu tavaline kohvik, kui just välja pandud kanepitaimedele ja kaubamärgile tähelepanu ei pöörata. Pood avatakse keskpäeval ja juba esimese kahe tunni jooksul on seal Soomest pärit kliente umbes 30.

„Eile oli umbes 90% meie klientidest Soomest. See on meie tavaline number,” tõdes üks omanikest Minna-Maria Amjärv.

Telliskivi linnaku ja Balti jaama turu vahel asuv Sativa Store on 20-ruutmeetrine konteinerikauplus ja kohvik, mida kaunistatakse muu hulgas kanepitaimedega.

Pood jätab osa kanepitaimedest ööseks välja. Suuremaid pole varastatud, küll aga väiksemaid. Möödujad on avaldanud sellest pilte koos politseiautoga näiteks Instagramis.

THC ja CBD

Kanepiäri üllatab isegi Eestis, kus vähemalt praegu on narkopoliitika olnud liberaalsem kui Soomes. Sativa Store juures näib olevat palju uudistajaid, kuid ainult murdosa neist julgeb siseneda.

Selle aasta alguses klassifitseeris Euroopa Komisjon kanepis sisalduva kannabidioli ehk CBD uudse toiduainena kogu Euroopa Liidus, kuid selle müümiseks on vaja luba.

Ka Eestis pole kõik kanepid lubatud. Sativa Strore müüb ainult niinimetatud kerget kanepit, mille tetrahüdrokannabinooli või THC sisaldus on alla 0,2 protsendi. THC on joovastav aine. Kanepi kõrgem kontsentratsioon on Eestis ebaseaduslik.

Kanepi tarvitajad rääkisid autorile, et nad kannatasid tervisprobleemide käes, millest aitas vabaneda vaid kanep. Üks kanepi oistjatest väitis, et maksis Mango Haze kanepi grammi eest 15 eurot, millest talle piisab kaheks kuuks. Ta põletavat kanepit, millest saavat rahuliku ja sügava une.

Tallinlannast kanepitarvitaja sõnul on ta proovinud ka nn tugevat kanepit, mis talle aga ei meeldinud.

Eesti võimud on Sativa Store vastu korduvalt huvi üles näidanud. Teise omaniku Marko Hammerbergi sõnul on sündmuskohal viibinud politsei ja Eesti Kohtuekspertiisilabori töötajad, kes on võtnud kanepiproove.

„Meie äri on nii seaduslik kui võimalik. Kanepi tellime välismaalt, kus mõõdetakse selle THC sisaldust. See jääb kindlasti allapoole nõutavat 0,2% piiri,” rääkis Hammerberg.

Sativa Store pakub lisaks põletatavale kanepile ka erinevaid kanepipõhiseid jooke ja kondiitritooteid.
Kanepi suitsetamist Hammerberg ei soovita, mis võib tervisele kahjulikult mõjuda. Kanepi nautimiseks sobivat hästi näiteks aurutamine, mille segud kannavad lõbusaid nimesid nagu näiteks Girls Scout Cookies, Orange Skunk, Gorilla Clue, Critical Jack ja Amnesia.

Müügil on ka õlisid ja kreeme, samuti seemneid.

Loe lähemalt Iltalehtist.