Veinide üha laialdasem võltsimine viis Austraalia veinimeistrid kokku Eesti küberturvalisuse ettevõttega Guardtime, kellega koostöös loodi blockchain-tehnoloogiat kasutadestoodete autentsust kinnitav lahendus, teatas Guardtime.

“Täna moodustavad võltsitud veinid mitme miljardi dollari suuruse globaalse turu ning seetõttu on tarbijad üha nõudlikumad veinide autentsuse osas. Leidsime koos võimaluse, kuidas nendele nõudmistele vastata ja teha blockchain-tehnoloogia abil kindlaks, et soetatud veinide näol pole tegemist tarneahelasse sattunud petukaubaga,” selgitas Guardtime’i tarneahela valdkonna tegevjuht David Shorthouse.

Enam kui 35 miljardi dollari suuruse globaalse veinituru tarneahel täna veel ebakindel ja sisaldab rohket bürokraatiat.

Shorthouse kirjeldas, et kui Austraalia vanima veinipiirkonna Clare Valley veinimeister Jeff Grosset ja viinamarjakasvataja David Travers oma ideega lagedale tulid, haaras Guardtime’i meeskond kohe kinni võimalusest rakendada oma digitaalset tarneahela platvormi veinisektori peal.

Veinide tarneahela turvamiseks kasutatakse Guardtime’i poolt välja arendatud spetsiaalset KSI blockchain-tehnoloogia küberturvalisuse lahendust, mis on oma olemuselt matemaatiliselt tagatud ning aitab tuvastada digitaalsete andmete ja seadmete kasutuse ning väärkasutuse.

“Tänu oma ülesehitusele võimaldab blockchain-tehnoloogia säilitada veinide märgistuste abil nendega seotud digiandmete muudatuste ajaloo, võimaldades tarbijatel veenduda veini autentsuses ja näha kogu infot konkreetse veini kohta kuni viinamarja kasvatajateni välja. Samas võimaldab tehnoloogia tuvastada koheselt, kes ja millal on veinidega seotud digitaalseid andmeid muutnud, teostades pidevat kontrolli korraga suure hulga andmete puhul kiiresti ja korraga,” kirjeldas Shorthouse eestlaste loodud tehnoloogilise lahenduse toimimist.

Austraalia veinispetsialistide Grosset’i ja Travers’i idee veinidega seotud autentimise süsteemi loomiseks sai alguse Lõuna-Austraalia innovatsioonivõistluselt, kus neid auhinnati 50 000 dollariga. Tänaseks on mehed loonud lahenduse elluviimiseks ettevõtte G&T Technology, mille eesotsas on Eestis tegutsev ettevõtja John Longhurst. Hetkel sõlmib ettevõte koostööpartneritega lepinguid, et alustada lahenduse testimist 2020. aasta viinamarjasaagiga.

Blockchain-tehnoloogial põhinevate küberturvalisuse lahenduste looja Guardtime on asutatud Eestis ja selle KSI blockchain tehnoloogia aitab koheselt tuvastada erinevates digitaalsetes andmetes ning tarkades seadmetes tehtud muudatusi, võimaldades seeläbi kõigis e-ühiskonna valdkondades usaldusväärsete ning läbipaistvate lahenduste pakkumist.

Guardtime’i tehnoloogiat on täna integreeritud paljudesse Eestis kasutatavatesse e-teenustesse, nagu näiteks Riigi Teataja, Kinnistusraamat, Äriregister jm. Samuti teeb ettevõte koostööd nimekate rahvusvaheliste institutsioonidega nagu maailma suurim kaitsetööstusettevõte Lockheed Martin, USA armee, tehnoloogiaettevõte Ericsson jt.