Kui arst ütleb teie lähedasele, kes põeb emakakaelavähki, et tal on elada jäänud vaid kaks kuud, võib AS-is Kevelt loodud ravim kinkida haigele veel 10–12 kuud. Tervele inimesele näib aasta väga lühikese ajana, kuid elu eest võitlev vähihaige on valmis uue lootuse eest andma ära varanduse.

Tallinna ja Peterburis asuva emafirma Pharmsynthezi teadlaste ühistöö viljana sündinud ravim Virexxa ootab praegu Ameerika Ühendriikide ja Euroopa ravimiametist kinnitust, mida loodetakse 2014. aasta alguseks.

„Meie ravim on mõeldud emakakaelavähi 3.–4. staadiumi haigetele,” rääkis Kevelt juhatuse liige Allan Ahtloo. „Praegu on selle haiguse vastu maailmas kasutusel kaks ravimit. Tegemist on oma olemuselt mürkidega, mille suhtes organism saavutab mõne kuuga immuunsuse. Meie ravim veenab piltlikult öeldes rakku uuesti avanema ja põhiravimit vastu võtma.”

Vähiravimite tööstuses kujuneb ühe ravimidoosi tootmise omahinnaks ligi 10 eurot. Tootmiskuludele lisandub kuni kolme miljoni euro suurune investeering ravimi väljatöötamiseks, testimiseks ja lubade saamiseks ravimiametitest.

Euroopas leitakse igal aastal ligi 23 000 emakakaelavähi juhtumit. See haigus asub teiste organeid purevate vähkide pingereas kaheksandal kohal. Suurimaks turuks peetakse aga Ameerika Ühendriike, mis on kujunenud maailma farmaatsiatööstuse kullaväljaks.

Kui Kevelt saab oma ravimile müügiloa kinnituse Ameerika Ühendriikide ravimiametilt, mida tuntakse maailma kõige rangema hindajana, avanevad ettevõttele nii Ameerika kui ka Sõltumatute Riikide Ühenduse (SRÜ) turud.

Loodetavasti annavad ameeriklased Keveltile põhjuse oma tegevust Tallinna Tehnopolis otse Skype’i peahoone külje all juba 2014. aastal laiendada. Turuloa saabumisel ostab ettevõte kohe tootmisliini, mis suudab pakkida aastas kuus miljonit ampulli elu pikendava ravimiga. Kevelti on 25 töötajaga väikefirmaga, kuid vähiravimi läbimurre kasvataks ettevõtte töötajate arvu kohe 45 inimeseni.

Kujuneb keskuseks

Pharmsynthezi kava kohaselt kujuneb Keveltist selle ärigrupi vähiravimite väljatöötamise ja tootmise keskus.

Eesti ettevõtte eelistamiseks on kaks põhjust: esiteks asub see ettevõte suure turu ja autoriteetsete järelevalveorganitega Euroopa Liidus, teiseks töötavad Nõukogude-aegsest teaduste akadeemia keemia instituudist välja kasvanud ettevõttes oma ala parimad asjatundjad.

Unistuste plaani tõeks saamise korral kujuneb ettevõtte töörütm selliseks, et igal aastal on vähemalt üks uus ravim järelevalveametites kinnitamisel ja kuni kuus ravimit väljatöötamisel.

Kuue miljoni ampulli aastase tootmisvõimsusega ravimiliin kuulub farmaatsiamaailmas väikese võimsusega seadmete hulka, kuid võimaldab Keveltil sellegipoolest hakata tootma ka vähiraviks mõeldud koopiaravimeid.

Praegu viis preparaati

Praegu toodab Kevelt kokku viit preparaati silmahaiguste raviks, sünnitustegevuse ergutamiseks ja perifeerse veresoonkonna raviks, kinnitamist ootav vähiravim on kuues.

Virrexa projekti, mille kogumaksumuseks on ligi 520 000 eurot, võttis Kevelt 2011. aastal emaettevõtte soovil üle Eesti vähiuuringute tehnoloogia arenduskeskuselt.

2011. aastal algas Keveltis ligi aasta kestnud omanikevahetus, mille käigus Pharmsynthez omandas ameeriklase Kirk Michael Maxey, Ivar Järvingu ja Nigulas Sameli osaluse. Omanikuvahetuse tulemusena muutus ettevõtte müügiportfell, vähenesid käive ja kasum, mis uute toodetega üritatakse mitmekordselt ületada.
KommentaarVirrexa toob Eestile läbilöögi

Erkki Truve
Eesti vähiuuringute tehnoloogia arenduskeskuse nõukogu esimees

Keveltis valmiva Virrexa näol on tegu esimese Eestis välja töötatud ja rahvusvaheliselt müüki saadetava vähiravimiga. Alates 1988. aastast on see tõenäoliselt esimene siin toodetud vähiravim.

Eesti ravimitööstusele tähendab Virrexa läbimurret, ehkki maailma ravimitööstuse seisukohalt on see nišitoode, mis on mõeldud kasutamiseks ühe konkreetse kasvaja teatud arengufaasis. Samuti pole selle ravimi turuosa maailma vähiravimite seas märkimisväärne.

Kuna Virrexa on valminud suuresti välisomaniku rahalisel toel ja Peterburi teadlaste abiga, võib loota, et Kevelti tootmisbaasist võib tulevikus ka nn peavoolu vähiravimeid tulema hakata. Ainuüksi Eesti teadlaste ja kapitali abiga poleks see võimalik.

Meie arenduskeskuse liikmete seas on ka teisi farmaatsiaettevõtteid, kes võiksid olla sama edukad kui Kevelt.

Kui mõni Eesti ettevõte oleks nii tubli ja suudaks ravimi välja töötada, siis edasiseks vajab ta abi väljastpoolt. Kolmanda faasi kliinilised uuringud on nii mahukad, et käivad Eestile üle jõu. Edasi minekuks vajavad Eesti farmaatsiaettevõtted nii finantsilisi kui ka intellektuaalseid investeeringuid.Peterburi Pharmsynthezi tagant paistavad eestlaste kõrvadTehnoloogiaagentuur Rosnano pani eestlastega seotud ravimiärisse üle 20 miljoni euro. Kunagise Venemaa erastamisjuhi Anatoli Tšubaisi juhitava riikliku tehnoloogiaagentuuri Rosnano investeering tähendab, et Peterburis registreeritud farmaatsiaettevõte Pharmsynthez kuulub suure majandusliku ja sotsiaalse potentsiaaliga ettevõtete hulka.

Vene meedia kinnitusel vajab Pharmsynthez investorite raha ennekõike uutele ravimitele müügilubade saamiseks. Ainuüksi Virrexa sisenemiseks Ameerika turule võib kuluda paar miljonit eurot.

Pharmsynthez on alates 2010. aasta sügisest Venemaa börsil RTS noteeritud ligi 130 töötajaga ettevõte. Ettevõtte aktsianimi on LIFE. 2012. aasta lõpu seisuga oli suurimaks aktsionäriks ligi kahekolmandikulise osalusega Eestis registreeritud AS EPhaG. 75% AS-i EPhaG aktsiatest kuulub rahvusvahelisele investeerimisfondile Amber Trust II S.C.A. Ülejäänu aga investeerimispankur Kalle Norbergiga seotud ING Luxembourg SA-le. Viimati nimetatud ettevõte omab Premia Foodsi, Baltika ja ka Ekspress Grupi aktsiaid.

Kui Pharmsynthezi direktorite nõukogu liikmed hääletasid mullu 14. detsembril aktsiakapitali laiendamise poolt, siis poolehoiuks tõstsid käe ka EPhaG-i esindanud eestlased Erik Haavamäe ja Indrek Kasela.

„Kahjuks ei võimalda Pharmsynthezi börsiettevõtte staatus meil Rosnano tehinguga seonduvat praegu täpsemalt kommenteerida,” ütles Haavamäe, kes on EPhaG-i juhatuse liige ja samal ajal ING Luxembourg SA-le kuuluva Premia Foodsi finantsdirektor. EPhaG-i nõukogu liige ja Premia nõukogu esimees Kasela ei saanud loo valmimise ajal kommentaare jagada.

Rosnano kõrval, kes ostis Pharmsynthezi suletud emissioonist ligi 21 miljoni euro eest üle 37 miljoni aktsia, osales Ameerika ettevõte Opko Pharmaceutical, omandades ligi kaheksa miljoni euro väärtuses ligi 14 miljonit aktsiat.

Musta hobusena ratsutas ettevõttesse Eestis Julia Kovalenko ainuomandis olev investeeringute ja konsultatsioonide osaühing Finarte, omandades ligi 2,4 miljoni euro väärtuses üle nelja miljoni aktsia. Kovalenkoga ei õnnestunud loo valmimise ajal ühendust võtta.

Venemaa ajakirjanduse andmetel näitas Pharmsynthez eelmisel aastal nii käibe kui ka kasumi ligi 50%-list kasvu, mis asjatundjate sõnul põhines ravimituru kasvamisel ligi veerandi võrra. Rambleri hinnangul maksid suletud emissioonil osalenud ettevõtte aktsia eest umbes 50% rohkem, kui on hinnanud börsiinvestorid. Sellise optimismi põhjusena näidatakse ennekõike Tallinnas valmiva Virrexa oodatavat edu.