Internetipoe Mahekaup.ee ja Tallinnas Kentmanni tänavas asuva samanimelise kaupluse omaniku Aarensen OÜ tegemisi juhib hakkaja naine Merike Mätas. Netipood avati 2003. aasta suvel ning kauplus mullu juunis. Praeguseks on tegemistega jõutud niikaugele, et eelmise aasta lõpus avati esimene mahetooteid müüv kauplus Lätis ning paar nädalat tagasi Soomes.

Mõlemas riigis peetakse ka internetipoodi. Tulevikus on kavas avada pood veel Venemaal. “Laienemisplaane peame ainult sellepärast, et tahame mahetoodete hindu odavamaks saada. Eesti turg on liiga väike ja kui ainult siia müüa, siis on mahud väikesed ning tootjad küsivad kõrgemat hinda. Niipea kui hakkame rohkem sisse ostma, on meil võimalusi ka,” rääkis Mätas.

Poodides müügil olevad mahekaubad tuuakse peamiselt Itaaliast, Austriast ja Saksamaalt, kuid osa neist on tehtud ka Eestis. “Praegu tuleb kogu kaubast nii 25% Eesti mahetootjatelt. Tahaksime, et see arv oleks suurem, aga kuna müüme nii vähe kaupa, siis transport lööb hinna üles ja kaupmeestel ei ole mõttekas meile tuua,” selgitas Mätas. Suurimad mahetootjad, kellelt praegu kaupa tuleb, on Energia talu, Saidafarm ning Pajumäe talu.

Mahetoodete turgu peab mahekaubitseja kindlasti kasvavaks. “Inimesed on hakanud tervist üha enam tähtsustama. Palju käib siin ka emasid, kes tahavad ise tervislikult toituda ja oma lastele looduslikke tooteid osta. Kui juba mahemaailma tuled, siis on raske sellest välja saada,” õhkab Merike Mätas särasilmil.

Viiendiku võrra kallim

Mahekaup on enamasti tavalises poes müüdavast keskeltläbi 20% kallim. Näiteks mahebanaanid maksavad 60 krooni kilo, kui meie oleme neid harjunud ostma alla 20 krooni eest. Mahemuna maksab näiteks kolm krooni. Hinnavahe on Merike Mätase sõnul suur selle tõttu, et kuna mahetooteid ei pritsita mürkidega, siis värske kaup aegub ruttu ning sisseostmise risk on suur.

Mahekaupade poest võib leida igasugust kummalist kraami alates korduvkasutatavatest ökomähkmetest kuni pesupähkliteni. Kaubeldakse ka väikelastele mõeldud asjadega, näiteks kandelinadega. Huvitavat leidub ka suurematele: kanepist ehted ja riided, kunstitarbed, suuhooldusvahendid ja eliksiirid, palmilehest lauanõud ja loodussõbralik pesupulber.

Mahe ja öko tähendavad sama

•• Mahepõllumajandus on loodusliku aineringluse põhimõtteid arvestav tootmisviis, mille puhul mulla, taimede ja loomade vahel valitsevad suhted on tasakaalus. Selline süsteem suudab tarvitatud aineid ise taastada. Praegu suureneb Eestis nii mahepõllunduslikult majandatav maa kui ka maheturg.

•• Mahetoodete eristamiseks kasutatakse toote markeeringul või pakendil Eesti riiklikku mahemärki ÖKO, Euroopa Liidu vastavaid märke või muid maailmas tunnustatud mahemärke.