Mitterahalised sissetulekud ja kulutused, seejuures tulu kinnisvarainvesteeringute ümberhindamisest ja juhatuse edukustasu reservi muutus olid kokku 1,5 miljonit eurot, võrrelduna 1,8 miljoni euroga aasta varem ning fondi kulumieelne tegevuskasum (EBITDA) oli 4,3 miljonit eurot, võrrelduna kahe miljoni euroga aasta varem, selgub Efteni mullusest aruandest, vahendas BNS.

"2012. aasta oli esimene stabiilne aasta peale majanduskriisi. Rendihinnad ja vabade pindade osakaal oli stabiilne läbi aasta ja peaaegu kogu kinnisvara lõikes. Rendihinnad tõusid mõõdukalt ja vabade pindade osakaal vähenes," märgib fond aruandes.

Möödunud aastat nimetab Eften aruandes "kaubanduskeskuste aastaks." Fond ostis mullu 21,5 miljoni euroga Tallinnas asuva Mustika keskuse. Uue konseptsiooniga keskuse plaanib fond avada selle aasta lõpus.

Möödunud aasta novembris avas fond Viljandis Uku keskuse. Fond nimetab seda aruandes oma kõige kasumlikumaks investeeringuks.

Eften Kinnsivarafond lasi mullu uusi aktsiaid välja 19,5 miljoni euro ulatuses. Uute investoritena lisandusid mullu Danske Eesti ja Leedu pensionifondid, Ergo Eesti pensionifondid ja mitmed erainvestorid.

Aasta lõpu seisuga kuulub 43 protsenti fondi aktsiatest pnesionifondidele, 34,5 protsenti fondi asutanud investoritele ja ülejäänud erainvestoritele kuulub 22,5 protsenti aktsiatest.

Eftenil oli aasta lõpu seisuga 12,6 miljonit eurot vaba raha. Sellest 10 miljonit eurot plaanib fond suunata uutesse investeeringutesse.

Tänavu esimeses kvartalis on fond teinud kolm suurt investeeringut, omandades Narvas Prisma poe, Tallinnas Eesti Energia peamaja ja koos AS-iga Esraven Tallinna Palace'i hotelli. Sellega on fondi investeeringud kasvanud enam kui 100 miljoni euroni.

Tänavu veebruaris müüs fond oma väikseima investeeringu aadressil Narva maantee 59.

Fondi kinnisvara suurimad rentnikud olid Prisma Peremarket, Rakvere politsei- ja päästeamet ning Premia Tallinna Külmhoone AS.

Varavalitsemisettevõte Eften Capital asutas ärikinnisvarasse investeeriva Eften Kinnisvarafondi aastal 2008. Eften Capital tegeleb peamiselt ärikinnisvarafondide ja investeerimisfondide valitsemisega.