"Investeerida soovinud investor ei saanud seda õiguslikust keskkonnast lähtuvalt teha, mistõttu jäi meie emissioon 2,75 miljonit eurot plaanitust väiksemaks," ütles Eften Capitali tegevjuht Viljar Arakas BNS-ile.

Euroopa komisjoni direktiivi, millega reguleeritakse alternatiivsete investeerimisfondide valitsejate tegevust, oleksid kõik liikmesriigid pidanud üle võtma käesoleva aasta 22. juuliks. Eesti koos mõne teise Euroopa ääreala riigiga seda teinud ei ole, mis tähendab seda, et selle üle võtnud riikide institutsionaalsetel investoritel, näiteks pensionifondidel, ei ole võimalik Eesti alternatiivsetesse investeerimisfondidesse raha paigutada.

Eesti lähiriikidest on direktiivi vastu võtnud Läti ja Rootsi ning Soome võtab selle vastu 1. jaanuariks, ütles Arakas ja lisas, et kuni olukord ei muutu, ei ole tal nendest riikidest mõtet investoreid otsida.

"Direktiiv on osaliselt juba üle võetud kehtiva investeerimisfondide seadusega. Seni ülevõtmata sätted plaanitakse praeguse seisuga võtta üle eelnõuga, mis on kavas esitada valitsusele heakskiitmiseks lähiajal," ütles rahandusministeeriumi avalike suhete spetsialist Liisi Poll BNS-ile. Kui riigikogu selle heaks kiidab, võiks see seadus tõenäoliselt jõustuda 2014. aasta alguses, lisas ta.

Kui Läti pensionifondi eemale jäämine välja arvata, kulges emissioon Araka hinnangul edukalt ja algselt planeeritud 16,6 miljonist eurost on 13,8 miljonit olemas. "Ülejäänud investorid on kõik oma kohustused täitnud. Raha on sisse makstud ja jäänud on veel väärtpaberikeskuses emissiooni registreerimine," ütles Arakas.

Euroopa parlamendi ja nõukogu direktiivi alternatiivsete investeerimisfondide valitsejate kohta eesmärk on kehtestada ühtne regulatiivne raamistik ettevõtetele, mis haldavad või turustavad alternatiivseid investeerimisfonde. Direktiiv võeti vastu 2011. aasta juunis ja jõustus käesoleva aasta 22. juulil.

Eften teatas oktoobris, et plaanib kaasata 16,6 miljonit eurot lisakapitali, emiteerides 8,8 miljonit uut aktsiat. Fond plaanib kaasatud raha kasutada Mustika keskuse, Jelgava kaubanduskeskuse ja hotelli Palace ehituseks ning uute projektide alustamiseks.