“Lootsin juba eelmisel aastavahetusel uude majja kolida, siis teatas aga ehitaja, et tööd kestavad suveni ning nüüd, et pole lootust ka veel sügisel sisse kolida,” ütles ettevõtja Priit Muru Postimehele. “Firma kinnitab, et töötajad lasevad välismaale jalga ning uusi oskajaid ehitajaid leida on peaaegu võimatu ja seetõttu venib ka ehitus aastajagu lubatust pikemaks.”

Oskustööliste puudus kimbutab peaaegu kõiki ehitusettevõtjaid. Probleeme suurendab seegi, et Eestis on odava laenuraha tõttu puhkenud ehitusbuum ning firmad ja eratellijad otsivad ehitajaid agaralt üle Eesti, kirjutab ajaleht.

“Ehitajad veel õnneks ära ei jookse, kuid uutele objektidele me lisatööjõudu ka enam ei leia,” kinnitas Harju Ehituse juhatuse esimees Aare Neudorf. Tema sõnul tuleb ilmselt peagi ehitajate kodumaal hoidmiseks palku tõstma hakata, mis aga tõstab omakorda ehituskulutusi tellijatele.

Järve Ehituse juhatuse liikme Lembit Härmaste hinnangul on palgad tänavu ehituses juba niigi veerandi jagu tõusnud. “Head ehitusmehed saavad 15 000 — 20 000 krooni kätte,” ütles Härmaste. “Et paljud spetsialistid, nagu plaatijad ja parketipanijad, töötavad füüsilisest isikust ettevõtjatena, vastutavad nad ise oma maksude maksmise eest.”

Soome ehitajate ametiühingu Uudenmaa osakonna spetsialisti Valeri Niemineni sõnul on Eestist viimastel kuudel tulnud massiliselt ehitajaid Helsingi lähiümbrusse.

“Meile nad tuska ei valmista ja tööd jätkub tänu ehitusbuumile kõigile,” ütles Nieminen. “Kardetud probleeme pole odavast tööjõust esialgu tekkinud ning eestlastele makstakse soomlastega võrdset palka.” Kui palju eestlasi Soome ehitusturul tegutseb, ei osanud ametiühingu esindaja öelda.