Ehitushinnaindeks langes 2009. aasta igas kvartalis eelmise aasta vastava kvartaliga võrreldes ja seetõttu oli languses ka aasta keskmine indeks. Aasta keskmise ehitushinnaindeksi langus võrreldes eelmise aasta keskmisega oli alates 1995. aastast esmakordne.


Neljandas kvartalis mõjutas indeksi langust peamiselt tööjõu odavnemine 17,6%. Ka ehitusmasinate ja ehitusmaterjalide hinnaindeks oli ikka veel languses.


Võrreldes eelmise kvartaliga oli ehitushinnaindeksi muutus -0,9%, peamiselt mõjutas seda tööjõu odavnemine.


Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks langes 2009. aasta 4. kvartalis võrreldes 3. kvartaliga -1,1% ja võrreldes eelmise aasta neljanda kvartaliga -9,4%. 2009. aastal muutus indeks 2008. aasta keskmisega võrreldes -8,1%.


Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.