Hinnaindeksi langus eelmise aasta vastava kvartaliga võrreldes oli alates 1995. aastast esmakordne, teatas statistikaamet.
Indeksi langust mõjutas peamiselt tööjõu odavnemine. Esimeses kvartalis oli tööjõu hind odavnenud 2006. aasta lõpu tasemele. Ka ehitusmasinate ja ehitusmaterjalide hinnaindeksid on langustrendis. Ehitusmaterjalidest avaldasid indeksile suuremat mõju betooni, betoontoodete ja avatäidete hindade langus.
Võrreldes eelmise aasta neljanda kvartaliga odavnesid ehitushinnad esimeses kvartalis 4,1%, peamiselt mõjutas seda tööjõu odavnemine.
Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks langes esimeses kvartalis võrreldes 2008. aasta IV kvartaliga -3,9% ja võrreldes esimeses kvartaliga -4,5%.
Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.