Majanduslanguse tõttu tabavad palga- ja tööajakärped nii lihtsaid labidamehi ja ehituskaupluste müüjaid kui ka insenere-arhitekte, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Valga Ehituse ABC kaupluse töötajatele võib uus aasta tulla must: firma tegi hiljuti töötajatele ettepaneku vähendada nende palka 20 protsendi võrra.

Valga kauplust frantsiisilepingu alusel haldava Veedre Invest OÜ juhatuse liikme Ott Kindi sõnul pole töötajate palga kärpimine veel kindel, sest juhatus langetab selle kohta otsuse alles pärast uut aastat. „Kaalumisel on ka koondamine,” ütles Kind. Praegu töötab Valga Ehituse ABC-s 11 inimest.

Ehitusettevõtjate liidu hinnangul on praegu töötajate palku vähendanud üksikud ehitusettevõtted, kuid järgmisel aastal võib ees oodata ulatuslikum palgalangus.

Tööinspektsiooni Põhja inspektsiooni juhataja Virge Messeri sõnul ei ole ametnikel palgakärbete asjus sõnaõigust. „Palgakokkulepped on töötaja ja ettevõtte vaheline asi ning keegi kolmas siin midagi öelda ei saa,” ütles Messer.

Päevalehele teadaolevalt tahab üks Eesti suuremaid ehitusfirmasid YIT Ehitus vähendada töötajate palku 20–30 protsendi võrra. YIT Ehituse AS-ilt paraku kommentaari saada ei õnnestunud. Seni on YIT reageerinud majanduslangusele töötajate arvu vähendamisega: viimase pooleteise aastaga on ettevõtte töötajaskond Eestis vähenenud veerandi võrra.

Tööpuudus kummitab peale ehitusmeeste ka arhitekte ja insenere. Tehnilisi lahendusi projekteeriv Sweco viis osaajatööle üle kolmandiku firma 180 töötajast. 70 inseneri ja arhitekti peavad nüüd leppima 20 protsenti lühema tööaja ja 20 protsenti väiksema palgaga.

Ehituskaupluste toimetulek sõltub Ehituse ABC Valga kauplust juhtiva Ott Kindi sõnul peale üldise majandusseisu ka asukohast. Müügimaht on siiski igal pool vähenenud.

„Kuulda on, et osal ehitusfirmadel on raskusi oma töötajatele palkade maksmisega,” ütles Eesti Ehituse Nordea maja projektijuht Urmas Kaasik. Ta lisas, et neil pole oma alltöövõtjatega seni siiski probleeme tekkinud.

Kaasiku sõnul on ehitusfirmade pankrottiminekul siiski ka positiivsem pool: tänu sellele on kadunud nn taksojuht-ehitajad. „Alles on jäänud professionaalid, kes teavad, mida nad teevad, mitte ei ehita hobikorras,” lausus Kaasik.