Ehitushinnaindeks hakkas eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes langema 2009. aasta alguses ja oli kõige suurem III kvartalis (-10,5%), teatas statistikaamet. Seejärel on langus iga kvartaliga aeglustunud – IV kvartalis oli langus 10% ja 2010. aasta I kvartalis 7,5%.

Ehitushinnaindeksit mõjutas 2010. aasta II kvartalis peamiselt tööjõu odavnemine 6,4%. Võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga on kõige vähem langenud ehitusmasinate hinnad. Ehitusmaterjalidest avaldas indeksile suuremat mõju isolatsiooni- ja siseviimistlusmaterjalide hindade langus.

Võrreldes I kvartaliga oli ehitushinnaindeksi muutus -0,1%, peamiselt mõjutas seda tööjõu odavnemine. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks langes I kvartaliga võrreldes samuti 0,1% ja võrreldes eelmise aasta II kvartaliga 3,5%.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.