Ehitushinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga oli kahe aasta jooksul esimest korda jälle positiivne. Kõige suurem oli indeksi langus 2009. aasta III kvartalis (-10,5 protsenti). Seejärel on langus iga kvartaliga aeglustunud — 2009. aasta IV kvartalis oli langus 10 protsenti, 2010. aasta I kvartalis 7,1 protsenti, II kvartalis 3,4 protsenti ja III kvartalis 0,9 protsenti.

Ehitushinnaindeksit mõjutas 2010. aasta IV kvartalis enim materjalide kallinemine ― võrreldes 2009.aasta IV kvartaliga kallinesid materjalid 0,6 protsenti. Et tööjõu osakaal ehitushinnaindeksis on väiksem kui materjalide osakaal, siis mõjutas tööjõu kallinemine indeksit vähem, kuigi tööjõud kallines samuti 0,6protsenti, teatab Statistikaamet.

Võrreldes 2010.aasta III kvartaliga tõusis ehitushinnaindeks samuti 0,6 protsenti, seejuures tööjõud kallines 2,2 protsenti ja masintunnihind odavnes 0,8 protsenti.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks tõusis III kvartaliga võrreldes 0,7 protsenti ja 2009. aasta IV kvartaliga võrreldes 0,5 protsenti.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.