Linnavalitsus kaalub võimalust saata linnavolikogule otsustamiseks eelnõud Tallinna mereäärse ala teemaplaneeringu algatamiseks ja piirkonnas ajutise ehituskeelu kehtestamiseks.

Ehituskeelu korral kaoks juba mai algusest alates linnalt tulutult Miinisadama kaide remondiks ehitusluba taotleval kaitseministeeriumil viimanegi lootus tänavu uuendustöödega pihta hakata ning suure küsimärgi alla jääks võimalik rahaeraldus NATO-lt, kirjutab Postimees.

Kuu aega tagasi teatasid linnajuhid eesotsas respublikaanist linnapea Tõnis Paltsiga, et mereäärne ala tuleks avada linlastele ja rajada sinna elurajoonid.

Poliitikute hinnangul on sõjasadam Tallinna kesklinna lähedal mere ääres sobimatu ning see tuleks viia südalinnast eemale.

Reformierakondlasest kaitseminister Jaak Jõerüüt palus kirjas keskerakondlasest riigikohtu riigikaitsekomisjoni esimehele Toivo Tootsenile abi suhtlemisel linnaga.

“Vabariigi valitsuse kinnitatud plaani kohaselt on mereväebaasi väljaarendamiseks järgmise viie aasta jooksul ette nähtud investeeringuid 290 miljoni krooni ulatuses,” kirjutas Jõerüüt Tootsenile.

“Samuti on Eesti, lähtuvalt Miinisadama heast sobivusest NATO tugisadamaks, täiendavalt taotlenud rahastamist ka NATO vahenditest, summas 290 miljonit krooni. Selle summa eraldamine tuleb NATO peakorteris arutlusele järgnevate kuude jooksul ning eraldamise tõenäosus sõltub otseselt meie enda selgest nägemusest sadama arendamisel.”

Tootsen omakorda saatiski Paltsile kirja, milles palus ministeeriumile väljastada ehituslubasid.

“Kaalul pole mitte ainult sadade miljonite kroonide raiskuminek, kaalul on ka Tallinna kui merelinna au ja uhkus,” seisab Tootseni kirjas.