Riigikogu ja valitsuse liikmetele saadetud kirjas möönab EHRL, et Euroopa Liidu 27-st liikmesriigist rakendatakse 22-s majutusteenusele alandatud käibemaksumäära, sealhulgas kahekümnes riigis on see 10 protsenti või väiksem.
EHRLi Juhatuse esimehe Feliks Mäguse sõnul on alandatud maksumääraga riikide hulgas ka Eesti naabrid ning lähimad konkurendid Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra.
„Kui käibemaksumäär tõuseb ja seda eriti ajal, mil majandus ise ei kasva, seab see ohtu Eesti kui turismimaa atraktiivsuse, ohustab investeerimiskliimat ja võib viia tõsiste raskuste või isegi pankrotini mitmed eelkõige Eesti väikeettevõtjatele kuuluvad hotellid,“ ütles Mägus.
„Müügitulude langus ja töökohtade kaotus vähendab nii käibemaksu kui ka tööjõukuludega seotud maksude laekumist“.
Mägus lisas, et suure tõenäosusega lisandub EL regulatsioonides peagi nende teenuste nimistusse, millele on lubatud rakendada alandatud käbemaksumäära, ka restoraniteenus.
„Euroopa riigid nagu ka senini Eesti, käsitlevad majutusteenust ekspordina ning jälgivad, et nende konkurentsivõime teiste riikidega ei vähene. Eestis, kus turism ei näita niigi juba mõnda aega kasvutrendi ning siseriiklik turism on tänavu kahanenud, mõjuks käibemaksumäära tõstmine karuteenena nende kümnete tuhandete inimeste ees, kes oma tuleviku ja palga hotellindusega on sidunud.“
EHRL loodab Mäguse sõnul, et riigikogulased mõtlevad veelkord tõsiselt tagajärgedele, mida võivad maksumuudatused kaasa tuua.
„Loodame siiralt, et mõistetakse, et tähtsam kui hetkeliste puudujääkide likvideerimine riigi maksulaekumises, on siiski Eesti usaldusväärne ning stabiilne investeerimiskliima ning riigi suurima ekspordiartikli, turismi, konkurentsis püsimine.“
EHRL on Eesti suurim hotelle ja restorane koondav ühendus, kuhu kuulub 85 liiget.