Panama lekkeskandaal on kogu pangandussektori toimimist potentsiaalselt oluliselt mõjutav sündmus ning seega on Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivase sõnul loomulik, et teemat on arutatud.

„Swedbank olnud pidevalt teadlik teatud riikides registreeritud ettevõtete ja nende maksetega seotud kõrgendatud riskidest ning korraldanud sellest lähtuvalt ranged siseprotseduurid nende riskide maandamiseks,“ ütles Siilivask.

Tõenäoliselt muudetakse selles valdkonnas siseprotseduure veelgi rangemaks, kuna juba enne Panama paberite lekkeskandaali oli Swedbanki Eesti juhtkond võtnud vastu põhimõttelise otsuse mitteresidentide ärile täiendavate piirangute seadmiseks lähiajal. Milliseid konkreetseid meetmeid rakendama hakatakse, seda hetkel ei täpsustata.

Swedbankis käib kõrgendatud riskiga riikidest mitteresidentidele konto avamine läbi eraldi komitee, mis hindab mitteresidentse juriidise isiku kasutamise põhjendatust ning ettevõtte äritegevuse ning tehingupartnerite läbipaistvust.

Ühtlasi jälgitakse suurema riskiga mitteresidentide makseid kõrgendatud hoolsusega. Näiteks küsitakse lisadokumente veendumaks, et konto kaudu tehtavad tehingud on kooskõlas eelnevalt deklareeritud majandustegevusega ja ei sisalda endas rahapesu tunnuseid.

Swedbank ei taha avaldada täpset numbrit kui palju neil Eestis mitteresidentidest ehk väljaspoolt Euroopa Liitu kliente on, kuid nende osakaalu äriklientide seas võib pidada väga väikeseks.