Halb börsiaasta sai eile uue kõrvakiilu, kui pea kõigi varaklasside hinnad langesid. Investorid avastasid, et kuhugi pole peitu pugeda, kirjutab Bloomberg.

Aktsiad langesid teist päeva. S&P 500 indeksil on nüüd ametlikult käes korrektsioon ehk vähemalt kümne protsendine langus hiljutisest tipust. Nafta kukkus sellisesse sügavusse, kus seda pole nähtud aasta aega. Bitcoin jätkas vabalangust. Traditsioonilised turvasadamad nagu USA valitsuse võlakirjad, kuld ja jeen vaid püsisid, mitte ei kerkinud.

Kui nüüd kõik kokku võtta, siis aktsiad kukkusid kaks protsenti, nafta kuus protsenti. Ettevõtete võlakirjad vajusid alla. USA S&P 500 aktsiaindeksi on kaotanud kõik sel aastal teenitu. Rämpsvõlakirjade liikumist järgiva börsil kaubeldud fond tegi suurima kukumise alates 2014. aastast.

“Kuigi tänaval pole paanikat, ei olek investorid veendunud, et lähiajal müügilaine peatub,” ütles Instineti kauplemisjuht Larry Weiss. “Turvavarade otsimine on asendunud rahasse minekuga. Raske on kedagi veenda raha teenima paneku osas.”

Tulevik ei näi helge. USA ettevõtete kasumid on toetanud USA aktsiaturu pikimat tõusvat ehk pulliturgu, kuid ettvõtete kasumite tipp näib juba olevat toimunud. USA president Donald Trump ei näi olevat kaotanud kaubandussõdade pidamise isu. USA keskpanga juht Jay Powell ei näi olevat hoogu maha võtmas intressitõusuga, mis võib tuua kaasa õudusunenäo viie triljoni dollari ulatuses USA ettevõtete võlakirjade omanikele, mida S&P 500 indeksisse kuuluvad ettevõtted on emiteerinud terve aastakümne.

Üha enam on tunda riskide mahavõttu. Riskifondid, kes ostsid oktoobri lõpus taas tehnoloogiaktsiaid, on novembris muutunud jälle nende müüjaks. Samal ajal suurendasid riskifondid panuseid internetitarkvarafirmade ja elektroonikavarustuse tootjate aktsiate langusele.

“Palju raha ootab investeerimist, kuid paljud kohad ei tundu atraktiivsed,” ütles KeyBanki peainvesteerimisstrateeg Bruce McCain. “Põhjus miks kõik varaklassid langevad seisneb selles, et me ei tea, kas majanduses tuleb langus või piirdume me aeglasema majanduskasvuga. Kuid kas seegi on jätkusuutlik?”

Täna kandus langus Aasia turgudele, kuid on seal vaoshoitum. Jaapani Nikkei 225 aktsiaindeks langes ühe protsendi.

Kui esimese poolaasta märksõna oli raha rotatsioon eri varaklasside vahel, siis nüüd on kõikjalt sünkroonis kahjum tulemas. Teisipäeval langesid USA aktsiaturu S&P 500 indeksi kõigi sektorite aktsiad, kusjuures 67 ettevõtte aktsiatest koosnev IT-allindeksis kukkusid kõik aktsiad.

Ajaloos orienteeruvad investorid vaatavad murega seda kuidas krediidiolud halvenevad. Selle märgiks on USA valitsuse võlakirjadega võrreldes ettevõtete võlakriajde üha suurem täiendava tootluse vahe. See on stressimärk. Ühtäkki on investeerimisjärgu ettevõtete võlakirjadel halvim aasta alates 2008. aastast, kuna USA keskpank tõstab intressi.

“Alati tuleb arvestada sellega, mida krediiditurud signaliseerivad,” märkis Prudential Financiali peaturustrateeg Quincy Krosby. “Sageli algavad probleemid krediiditurult ja need kanduvad aktsiaturule. Kuid seekord kardetakse krediiditurul aktsiaturu ja laiemalt majanduse pärast.”