Eelmise aasta septembriga võrreldes oli kasv 53.36 krooni ehk 6,8%, selgub värskest konjunktuuriinstituudi ülevaatest.

4-liikmelise pere ühe päeva keskmine toidukulu oli seega 199.13 krooni.

Kõige enam kallinesid detsembris võrreldes eelmise aasta detsembriga või (34,1%), munad (32,1%), ning juust (27%). Odavnesid juurvili (-22,1%) ja kartulid (-19,9%).

Eesti konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul on mõneti üllatav see, et Eestis tõusevad toidukaupade hinnad maailmaturu hindade tõusu taustal mõneti kiiremini kui teistes riikides.

Hiljutine uuring näitas, et 30st võrdluse all olnud tootest maksis Helsingi kauplustes 8 vähem kui Eestis.

EKI prognoosib selleks aastaks hindade tõusu, kuid võrreldes 2007. aastaga jääb hinnatõus tagasihoidlikumaks.

Hinnatõusu pidurdavateks teguriteks on inimeste ostuvõime kasvu pidurdumine ning konkurents jaekaubanduses.

Todukorv kallineb järgmisel aastal tõenäoliselt 6,5-8,5% ning jõuab aasta lõpuks 900 krooni piirile.

EKI toidukorvi hindade tõus

(dets 2007 vs  dets 2006)

Leib 19,5

Sai, sepik 21,1

Hakkliha 16.3

Piim, Keefir 23,6

Kohupiim 28,9

Juust 27,6

Või 34,1

Munad 32,1

Puuvili 23,5

Kartul -19,9

Juurvili -22,1

Konjunktuuriinstituudi toidukorvi kuulub 24 kaubagruppi 48 kindla toidukaubaga, mille hinnad on arvutatud Tallinna kaupluste keskmise hinnataseme järgi.