Kui hinnang majandusele tervikuna oli viis punkti, siis hinnang investeeringutele sai vaid 2,8 punkti, ehk allapoole rahuldavat taset. Kriis tabas investeeringuid kõige tugevamalt.

"Kui olla kriitiline, siis ma võiks ütelda, et me oleme suures sõltuvuses Rootsist ja Soomest. Isegi väga suures sõltuvuses Rootsist. Nii kui see kraan kinni keeratakse, keegi mõtteliseltki kujutaks ette, et Rootsil läheks kuidagi kehvemini, nii need plussnumbrid kaoksid," ütles Konjunktuuriinstituudi juhtivteadur Leev Kuum.

Praegu võime öelda, et majanduse olukord on rahuldav ja ootus, et areng jätkub posiitvses suunas on 7,7 punkti, ütles Kuum.

Eriti on tänavu oodata investeeringuid, mis toovad töökohti ning seega elavdavad tarbimist.

Kuuma sõnul on majanduses praegu kolm põhiprobleemi - tööpuudus, vähene nõudlus ning kvalifitseeritud tööjõu puudus.

Eksport kasvab tänavu 14 protsenti. Impordi kasv on tänavu 17 protsenti.

"Järjest rohkem koguneb infot selle kohta, et Rootsi ja Soome oma ekspordipartnerid, kellele nemad meie ekspordi edasi müüvad, nende nõudlus võib hakata aeglustuma mõningatel põhjustel," ütles Kuum.

Jaanuarikuu statistika näitab, et nii ekspordis kui impordis on meie suurim partnerriik Rootsi. Järgmised ekspordipartnerid olid Soome ja Venemaa. Imporditi lisaks Rootsile veel peamiselt Soomest ja Lätist.