Alanud aastal püsivad piimatoodete tööstusest väljamüügihinnad konjunktuuriinstituudi hinnangul kõrgel tasemel, piima kokkuostuhind tõuseb, linnapiimatooted võivad seetõttu kallineda (kuni 5%), jaehinnad võivad veel pisut tõusta, aga kindlasti oluliselt väiksemas mahus, kui 2007. aastal.

Eelmisel aastal tõusid piimatoodete hinnad maailmaturul suurest nõudlusest ning vähesest pakkumisest tingituna märtsist kuni septembrini hüppeliselt. Piimapulbrid kallinesid Euroopa suuremates riikides keskmiselt 61%, või 73% ja juust 35%. Maailmaturu hindade kasvust lõikasid kasu ka Eesti piimatööstusettevõtted, kelle 9 kuu ekspordikäive kasvas 26%.

Piimatoodetest läks 85% Euroopa Liidu (EL) riikidesse, 11% Venemaale, 4% teistesse kolmandatesse riikidesse.

"Aasta alguses hoogustunud või ja juustu eksport Venemaale takerdus aprillisündmuste tõttu," seisab konjunktuuriinstituudi värskes ülevaates. "Juustu eksport taastus mõne kuu jooksul, või eksport suunati aga tesistesse ELi riikidesse."

Eesti piimatootjateni jõudis toorpiima hinnatõus juulis. Kauplustes algas märgatavam piimatoodete hinnatõus 2007. aasta septembris, mistõttu aasta keskmisi jaehindu võrreldes järsk kallinemine veel silma ei paista.

Kui võrrelda piimatoodete hindu 2007. ja 2006. aasta novembris, siis kallinesid need 32%.

Keskmisest rohkem kallinesid kilepiim, või ja juust, keskmisest vähem keefir, kohvikoor ja kodujuust.