Ekseko uus juhatuse esimees Teet Soorm ütles BNS-ile, et sel aastal investeerib Ekseko omavahenditest 20 miljonit ja järgmisel aastal 21 miljonit krooni ettevõtte laiendamiseks ning efektiivsuse tõstmiseks.

Soormi sõnul on Ekseko kümne kuu seisuga jooksvas kasumis.

Efektiivsuse tõstmiseks on Soormi sõnul kavas hakata väljast sisse ostma elektri-, ventilatsiooni- ja hooldustöid.

Töökohtade kaotust sellega Soormi sõnul ei kaasne, sest uus operaator peaks üle võtma ka töötajad. Rakvere Lihakombinaadis opereerib nende üksustega ABB Service.

Soormi ütles, et üks eesmärkidest on tõmmata Ekseko oma organisatsiooniliselt arengult järgi Rakvere Lihakombinaadi grupile.

Soorm rääkis, et juhatuse esimehe vahetuse Eksekos tingis oluline muudatus Ekseko strateegias. Kui varem oli Ekseko üksnes Rakvere Lihakombinaadi tootmisüksus, siis enam ei lähe toodang üksnes Rakverre, vaid ka talunikele, kellele Ekseko kasvatab ette põrsaid.

Ekseko sõlmib kolmepoolseid lepinguid talunike ja põllumajandusettevõtetega, kellele Ekseko kasvatab nuumpõrsaid ette. Talunikel on hiljem kohustus need nuumsead Rakvere Lihakombinaadile müüa.

"Põllumees saab endale kindla turu," sõnas Soorm. Koostöösse on Soormi sõnul kaasatud ka viljasalved, kes omakorda garanteerivad talunikele jõusööda.

Praegu kasvatab Ekseko Soormi sõnul talunikele kuni 2000 põrsast kuus. Eesmärk on kasvatada kuni 10.000 põrsast kuus.

Aasta tagasi oli Eksekos 4500 emist, praegu on 6500 ja järgmise aasta lõpuks peaks olema 8500, rääkis Soorm. Sigu kasvab praegu Eksekos 55.000.

Soorm lisas, et esialgu on põrsaid kavas kasvatada vaid Eesti talunikele. Edaspidi on tema sõnul võimalik põrsaste ettekasvatamine ka Läti talunikele, kes hakkaksid nuumsigu müüma Rakvere Lihakombinaadi Läti tütarfirmale Rigas Miesnieksile.

Uusi töökohti Eksekos Soormi sõnul esialgu juurde ei tule. Küll aga on eesmärk käivitada 2002. aastal teine sigala, mis looks ka töökohti juurde.