Ekseko juhatuse esimees Teet Soorm ütles Sakalale, et Tallmaci keskkonnateenistuse direktor Arvo Käärt teeb veel saadud vastusest kokkuvõtte, kuid temale esitatud andmetel Ekseko eri objektidel tehtud õhuproovidest ühtegi tervisele ohtlikku ainet ei leitud.

"Soome saadeti õhuproovid ning aerofotod kohtadest, kus neid tehti. Tulemused näitavad, et ühegi aine piirkontsentratsiooni pole ületatud," kinnitas Soorm.

Juhatuse esimees lisas, et välisõhu saaste loa taotlemiseks tuleb Eksekol keskkonnateenistuse nõudel aktsiaseltsile Tallmac esitada täpsed andmed ventilatsiooniavade, pumpla, lägatiikide ja läga laotamiseks kasutatavate põldude kohta. "Esitame need järgmisel nädalal," lubas ta.

Tallmac teeb ka õhus leiduvate aromaatsete ainete analüüsi. Analüüside tulemused tehakse teatavaks Viljandi Linnavalitsusele ja Viiratsi Vallavalitsusele ning nendest antakse teada ka ajakirjanduse kaudu.

Ekseko seakombinaat tellis mai lõpus Soomest õhuanalüüsi, et saada teada, kas Viljandis ja selle ümbruses leviv lägahais ületab lubatud norme.

Eestis õhuanalüüse ei tehta, sest siin pole selleks sertifitseeritud laborit.

Soorm on öelnud, et Soomest saadavad tulemused lägamuret ilmselt ei lahenda. "Saame teada, kas ja millist ainet ülearu on, kuid inimeste haistmist häiriv lõhn jääb lubatud normide korral alles," lausus ta.

Lägaprobleem kerkib tulipunkti kahel korral aastas: kevaditi ja sügiseti umbes kahe nädala jooksul, kui seda põldudele veetakse. Haisu leviku vähendamiseks on ette nähtud vedel sõnnik kiiresti maasse kultiveerida.

Seakombinaadi territooriumil on küll tunda sigade tekitatud lõhna, kuid sealt see laiali ei levi. "Kohapeal on korralikud ventilatsiooniseadmed," selgitas keskkonnaspetsialist Siret Sõmer.

Praegu on Eksekol seitse tiiki, mis ühtekokku mahutavad 160.000 kantmeetrit läga. Neist kolm on ettevõtte lägatsehhis ja kaks Kangilaskil. Kaks Asumaa tiiki seisavad kasutamata, sest need on Viiratsi asulale liiga lähedal.

"Läga toodame üha vähem. Kui vene ajal kogunes seda päevas 1000 kantmeetrit, siis praegu toodame päevaga maksimaalselt 370 kantmeetrit," rääkis juhatuse esimees Teet Soorm. Ka vett kasutab kombinaat tema sõnul vähem, kui vastav luba seda võimaldab.