Ehkki ISIS väidab, et nad valitsevad islami kalifaati šariaadi seaduste alusel, ei liitu suur osa nende võitlejaist nendega mitte usulistel kaalutlustel.

Inimesed on nimelt väga suures rahahädas ning ei suuda Süürias muud moodi ellu jääda. Neli aastat väldanud kodusõda on majanduse väga keerulisse seisu viinud.

Desertöör, kes nimetas end Abu Khalediks, oli valmis rääkima rühmituses toimuvast ning sellest, mida tähendab elu ISISe võimu all.

Pärast ISISe väega liitumist makstakse inimestele USA dollarites mitte Süüria liirides. Abu Khaledi sõnul on ISISel oma valuutavahetuspunktid.

ISISe liikmed saavad lisatasu terrorirühmituse liikmeks olemise eest. "Ma rentisin maja ja ISIS maksis selle eest," ütles Khaled, kes töötas ISISe siseturvalisuse üksuses ning hoolitses treeningute läbiviimise eest. "Selle hind oli 50 dollarit kuus. Nad maksid nii maja enda kui ka elektri eest. Lisaks olin ma abielus, naise eest sain veel 50 dollarit kuus. Kui sul on lapsed, siis saad 35 dollarit iga ühe eest. Kui sul on vanemad, siis saad ühe eest veel 50 dollarit. See on heaoluriik."

Need hüved ei ole aga mõeldud ainult sõduritele. Abu Khaled ütles, et kõik ISISe liikmed saavad toetust samadel alustel. Nii ehitajad kui arstid. Sõjast puretud Süürias on sellised rahasummad väga võimsaks meelitajaks. Teistmoodi ei pruugi inimesed end ja oma perekonda toita suuta. Mõned loodavad sel moel aga lausa rikkaks saada.

"Tean üht müüriladujat, kes teenis päevas 1000 liiri. See ei ole mingi raha. Nüüd on ta ISISe liige ja ta teenib 600-700 dollarit kuus. 100 dollarit teenib ta ise, 50 saab naise eest ja 35 iga lapse eest. Ta loobus müürsepa tööst ning on nüüd võitleja. Ta liitus puhtalt sissetuleku pärast," rääkis Khaled.

Ka teised süürlased, kes on ISISe võimu eest põgenenud, kinnitavad Khaledi juttu. Piirkonnas ei ole võimalik teisiti elada, kui ISIS heaks tööle asuda.

Yassin al-Jassem, Süüria põgenik, kes on pärit Raqqa lähedalt, rääkis Washington Postile järgmist:

"Seal ei ole tööd. Sa pead nendega liituma, et ellu jääda. Nii ongi paljud kohalikud selle otsuse teinud. Nälg sundis neid takka," rääkis ta.

Newsweeki andmetel on tavainimeste ja ISISe liikmete elustandardite vahe Süürias väga suur. Viimastel on hea ligipääs toidule, tasuta ravile ning headele elutingimustele. Teised aga kannatavad.