Kaitseminister Andrus Öövel usaldab pankrotistunud Maapanga endist juhatuse esinaist Malle Eenmaad ega näe mingeid takistusi tema tööleasumises kaitseministeeriumis rahandusküsimustega tegeleva asekantsleri kohusetäitjana. “Olen veendunud, et proua Eenmaad ei saa seostada Maapanga krahhiga,” ütles Öövel eile Eesti Päevalehele. Kaitseminister lisas, et tema hinnangul ei saa kedagi avalikult süüdi mõista enne, kui pole tõendatud selle inimese poolt tehtud juhtimisvead või avastatud tema käitumises kuriteo koosseisu.

“Kui te sihite oma küsimustega sinna, et kas Eenmaa töölevõtmisega hakatakse mind kottima, siis see sõltub eelkõige ajakirjanikest,” ütles Öövel. Ministri selgitusel on Eenmaa saanud väga hea hariduse rahanduse ja krediidi erialal ning ta on enne pangandusse siirdumist töötanud aastaid rahandusministeeriumis.

“Samuti oli Eenmaa juhitud Virumaa Kommertspank Eesti parim väikepank või üks paremaid väikepanku,” väitis Öövel. “Kõike seda arvesse võttes pole mingit takistust Malle Eenmaa tööleasumises kaitseministeeriumi asekantsleri kohusetäitjana.”

Kaitseministeeriumi avalike suhete juhi Sirje Endre sõnul jääb kolmapäeval asekantsleri kohusetäitjana ametisse asunud Maapanga eksjuhi töövaldkonda ministeeriumi eelarveliste ja rahandustrateegia küsimuste koordineerimine.

Endre sõnul ei saanud Eenmaa asuda asekantsleri ametikohale, sest selleks tulnuks vastavalt avaliku teenistuse seadusele korraldada ka avalik konkurss. “Me küll korraldasime avaliku konkursi, kuid selle tulemused ei rahuldanud meid,” sõnas Endre.

Kaitseministeeriumi avalike suhete juhi sõnul võib Eenmaa pärast kuute kuni kaheksat kuud asekantsleri kohusetäitjana töötamist tõusta ka asekantsleriks. “See, kas ta nii kaua kohusetäitjana töötab või korraldame varem konkursi, pole veel otsustatud,” ütles Endre.

Kaitseministri sõnul algasid läbirääkimised Malle Eenmaaga ministeeriumisse tööle asumiseks juba veebruaris, mil Eenmaa veel Maapanka juhtis. “Läbirääkimised venisid puhtinimlikel põhjustel – proua Eenmaa poeg lõpetas USAs ülikooli ja tütar Eestis gümnaasiumi,” selgitas Öövel.

Malle Eenmaa lõpetas 1974. aastal Tartu Ülikooli rahanduse ja krediidi eriala. Ta on töötanud rahandusministeeriumi riigitulude osakonnas, Kunda tsemenditehases ja Vinni näidissovhoostehnikumis.

Eenmaa oli Virumaa Kommertspanga asutaja ja juht ning pärast Keila Panga, Rahvapanga ja Virumaa kommertspanga ühinemist Maapangaks jätkas tööd juhatuse esinaisena. Maapanga juhi kohalt astus Eenmaa tagasi aprilli algul.