Sõnades toetavad meie poliitikud kõik ettevõtlust, aga kui asi läheb konkreetseks, võtavad taskust väikese märkmiku ja loevad sealt ette lühikese nimekirja ettevõtjatest, keda peaks toetama.

Rahandusminister Ivari Padar kirjutas 26. augusti Eesti Päevalehes: me saame pakkuda vaid seda, mis on meie huvides – keskkonda, kus riigi rahanduspoliitika loob stabiilsust ja kindlustunnet suure lisandväärtusega ettevõtlusele ja investeeringutele. Selge, miks ministeeriumis väljatöötatud, FIE-dele vajalikud seadusemuudatused pole kusagile jõudnud: need jopskid ei loo piisavalt lisandväärtust. Ettevõtluse käekäigust aga ministeeriumi põhimäärus ei räägi.

Justiitsministeerium algatas äriseadustiku muudatuse, mille järgi peavad kõik FIE-d järgmisest aastast olema kantud äriregistrisse. Selge, et pisiettevõtlusse süüvimine ei kuulu selle ministeeriumi ülesannetesse.

Väikeste muutuste suur mõju

Kindlasti vähendab äriregistri nõue pensionäride osakaalu FIE-de hulgas. Praegu on neid tegutsevatest FIE-dest pea kolmandik. Äriregistris registreerimine käib notari kaudu ja nõuab lisaks notaritasule ka riigilõivu – maksuametis oli kõik otse ja tasuta.

Kelle asi see on? Kui Juhan Parts oli peaminister, ütles ta, et ettevõtlus on majandusministeeriumi rida. Taipas ta nüüd kolleeg Langile öelda, et ei maksa eelnõust nii väga vaimustuda, sest see kärbib ettevõtlikkust? Tühjagi, sest pensionärid on sotsiaalministeeriumi rida, aga nemad seal ei peagi ettevõtluse pärast muretsema!

Riigikogus hakkas ettevõtluskeskkonnast rääkima majanduskomisjon, maksuseadused käivad aga rahanduskomisjoni kaudu. Kas on võimalik, et need kaks komisjoni juhtuvad ettevõtluse teemal mõtteid vahetama? Maksuseadustes on palju detaile, mis mõjutavad väikeettevõtjate olemist. Äriseadustiku muudatus aga sai seaduseks hoopiski õiguskomisjoni kaudu, ja õiguslikult ei ole sellele tõesti midagi ette heita.

Eesti on alla kirjutanud väikeettevõtluse hartale, mille kohaselt astub Euroopa edukalt uue ajastu majandusse üksnes juhul, kui väikeettevõtlus seatakse poliitikas esiplaanile. Seda pole kusagil näha, ka mitte erakondade viimastes eelarve ja riigi tulevikuga seotud avaldustes.