"Eestis on praegu tulumaksumäär dividendidelt 21%, maksuasjatundjad ütlevad 21/79ndikku," rääkis Eesti Panga nõukogu liikmest Tartu Ülikooli professor Urmas Varblane, kes on koos Arengufondi ja teiste majandusekspertidega seda ideed arutanud.

"Võrreldes kasumit ja Eestis maksustatud dividendide numbrit, on näha, et suur osa multinatsionaalsetest ettevõtetest ei võta praktikas oma kasumit välja Eestis," selgitas ta. Mujal on seda lihtsalt odavam teha, rõhutas Varblane. "Tõusu ajal, kui väga paljud firmad teenisid hästi, kaotas Eesti metsikult maksutulusid, mis läksid riigist välja."

Tema sõnul võiks ühtne madal tulumaks kehtida nii investeeringutele kui ka dividendidele. "Me ei kaotaks maksutulu ja asi muutuks selgemaks. Saaks öelda teistes riikides, et Eesti ettevõtete tulumaks on näiteks 8%," näitlikustas Varblane.

Eesti Maksumaksjate Liit toetab Arengufondi ettepanekut vähendada dividendi tulumaksu. "Meie arvates peaks füüsilise ja juriidilise isiku tulumaksumäärad lahutama ning langetama dividendide, samuti ka näiteks ettevõtlusega mitteseotud kulude tulumaksu määra vahemikku 10-15%," rääkis liidu juhatuse esimees Lasse Lehis.