Oktoobrikuu alguseks oli võrreldes märtsikuuga nii korterite pakkumiste kui ka tehingute arv ja keskmine ruutmeetri hind Tallinnas ning Harjumaal kasvanud. Lahe Kinnisvara maakleri Sirli Nurme sõnul aga ei ole enam pakkumiste ja tehingute hinnakäärid nii suured nagu enne koroonakevadet. „Inimeste ebareaalsete ootuste taandumise põhjused peituvad koroonast tingitud määramatuses ja majanduslanguses. Kui inimene ikka soovib oma korteri müüa, siis ta hinnastab oma korteri turuväärtuse mitte soovunelmate järgi," lisab Nurm.

Käesoleva aasta septembris tehti Harjumaa korteritega 4,1% rohkem tehinguid kui aasta varem septembris

Harjumaal teostati 2019 septembrikuus 1093 korteriomandi ostu-müügitehingut ning käesoleva aasta septembrikuus 1138 tehingut, mis on võrreldes eelmise aasta septembriga 4,1% rohkem ja võrreldes käesoleva aasta augustikuuga 31,4% rohkem.

Tehingute arv korteriomanditega on septembrikuu jooksul tõusnud võrreldes 2020. aasta augustiga sealjuures nii Tallinnas kui ka mujal Eestis, välja arvatud Võrumaal, Viljandimaal, Tartumaal, Põlvamaal, Läänemaal ja Järvamaal.

2020. aasta märtsikuu kuni septembrikuu muutusi kinnisvaraturul analüüsib Lahe Kinnisvara kutseline hindaja ja analüütik Jaanika-Jane Tõnurist.

Müügitehingute keskmine ruutmeetri hind on tõusnud

Septembrikuus teostatud korteriomandi tehingute keskmine hind Harjumaal oli 1 972 €/m2 kohta (seisuga 02.10), see on võrreldes eelmise aasta septembrikuuga 9,3 % kõrgem ning augustikuuga võrreldes 3,5 % kõrgem ning aprillikuuga võrreldes 3,9 % kõrgem.

Tallinnas on ruutmeetri hind langenud septembrikuu jooksul Lasnamäel ja Nõmmel.

Teistes linnaosades on ruutmeetri hind tõusnud. Analüütik on arvamusel, et keskmised hinnad kasvasid eelkõige seetõttu, et vormistati mõne arenduse asjaõiguslepingud.

Tehingute keskmine hind on viimase kuu aja jooksul tõusnud lisaks nii Tallinnas, Viljandimaal, Saaremaal, Raplamaal, Pärnumaal, Lääne-Virumaal, Läänemaal kui ka Järvamaal. Ühe kuu baasil siiski veel järeldusi teha ei saa, kuna statistikat võivad mõjutada üksikud väga kallid või odavad tehingud ning arendatavate korterelamute asjaõigustehingute vormistamised.

Harjumaal on korterite pakkumiste arv alates augustist vähenenud ning ruutmeetrihind alates juulikuust tõusnud

Korterite müügipakkumised

2020. aasta septembrikuus oli Harjumaal pakkumisel keskmiselt 4703 korterit, millest Tallinnas 4151. Võrreldes juulikuuga on pakkumiste arv langenud Harjumaal 3,9 % ja Tallinnas 5,3%. 2020. aasta märtsikuus oli Harjumaal pakkumisel keskmiselt 4227 korterit, millest Tallinnas 3853. Võrreldes märtsikuud septembrikuuga, on pakkumiste arv tõusnud 11,3 % Harjumaal ja 7,7 % Tallinnas. „Märtsis, kui kehtis eriolukord ei julgenud inimesed oma kinnisvara müüki panna või peatasid ajutiselt müügi, sest ei tahetud võõraid arusaadavatel põhjustel oma koju sisse lasta," ütles maakler Nurm.

Korterite müügipakkumiste keskmised ruutmeetri hinnad on alates augustikuust vähesel määral tõusnud nii Harjumaal kui ka Tallinnas, võtab analüütik Tõnurist pakkumiste hindade liikumise kokku. Kui 2020. aasta juulikuus oli Harjumaal pakkumisel olnud korterite keskmine ruutmeetri hind 2226 €/m2, siis keskmine pakkumishind septembris oli 2249 €/m2, mis on 1% kõrgem kui juulikuus.

Üüripakkumisi 2 korda rohkem kui aasta varem

Septembris langes Harjumaa üürikorterite pakkumiste arv võrreldes eelneva kuuga 2% ja Tallinnas 1,2%.

2020. aasta septembrikuus oli Harjumaal pakkumisel 1890 üürikorterit, millest Tallinnas 1868 ning augustikuus Harjumaal 1929 üürikorterit, millest 1890 Tallinnas. Aasta tagasi oli septembrikuus pakkumisel Harjumaal 919 üürikorterit, millest 899 Tallinnas.

Alates 2020. aasta aprillist kuni juunini langesid üüripakkumiste keskmised ruutmeetri hinnad vähesel määral. Alates juulikuust on keskmised ruutmeetri hinnad vähesel määral tõusnud. Tänavu aasta aprillis oli korterite keskmine ruutmeetri hind Harjumaal 11,1 €/m2, juunis 10,8 €/m2, juulis 11 €/m2 ning septembris 11,2 €/m2. „Suur pakkumiste arv mõjutab üürihinda. Heade üürikorterite üürihind tippajal, milleks september on, oli üürihind ca 10% madalamal tasemel kui koroonaeelsel ajal," ütles Nurm üürihindade kohta.