Sõltumatu firma Newsbrokersi poolt koostatud uuring maailb uutest alkoholiseaduse muudatustest musta pildi. Seadusemuudatus tõstaks alkoholiaktsiisi, sunniks restorane ja poode varem uksi sulgema ja piiraks õlle kättesaadavust. Neli eksperti avaldasid uuringus oma arvamust selle kohta, kuidas need reformid mõjutavad joomisharjumusi ja ühiskonda.

Turu ülikooli professor Matti Viréni sõnul on kõige selgem tagajärg suurenev alkoholi-turismi osakaal, see on tema meelest naeruväärne. „Soome õlletootjad saadavad oma toodangu Eestisse, kust soomlased seda kaasa ostavad või kohapeal tarbivad. Mis on selle asja mõte? Maksutulud lähevad Eestisse," ütles Virén.

Turismiassotsiatsiooni president Timo Lappi ütles aga, et Vene turistid saabuvad tavaliselt reede või laupäeva õhtul. Kui poed pärast kella 18 alkoholi ei müü, siis nad ei saa seda osta. „Nad hakkavad seda endaga kaasa tooma nagu ka muud joogi- ja toidukraami. See nõrgestab meie positsiooni turismiriigina."

Hinnapoliitika ei võimalda kauplustel tegutseda kasumis. „Turism lõppeb siis, kui meie hinnad on võrdsed Norra hindadega ning kui sa pead olema Bill Gates, et sul oleks võimalus süüa Soome restoranides. Eriti kui soovid ka alkoholi kõrvale võtta," ütles Matti Virén.

Ekspertide sõnul hakkavad peod ja koosviibimised üha enam toimuma kodudes või rendikohtades, kus seda on odavam teha. Kasvav on trend, et noored ei käi enam ööklubides vaid on kambapeale rentinud suure peopaiga, kuhu on toodud alkohol Eestist. Seal joovad segamini nii täiskasvanud kui alaealised ning Soome riik ei saa sentigi maksuraha.

Pikemas perspektiivis kaovad ka paljud töökohad. Ka restoranides ja baarides esinevad artistid on murelikud, sest nendegi teenistus on ohus. Suurimad kannatajad on aga väikesed poed, kus alkoholimüügil on oluline osakaal.

Eksperdid tõid ka välja, et alkoholi kättesaadavuse piiramine tooks kaasa narkootikumide laialdasema leviku.