Eesti Telekomi enamusaktsionär TeliaSonera AB tegi eile pakkumise kõigi ettevõtte aktsiate ülevõtmiseks. Veidi üle 60 protsendi  aktsiate omaniku TeliaSonera järel on Telekomi suurimaks kaas­omanikuks praegu riik, kellele kuulub paberite järgi 24,7 protsenti aktsiatest. Veel hiljaaegu oli riigi osa kolme protsendi võrra suurem, ent 2008. aastal anti osa aktsiaid Arengufondi bilanssi.

TeliaSonera pakkus iga Eesti Telekomi aktsia eest 93 krooni, mis ettevõtte teatel ületab eelmise nädala sulgemishinda 24,3 protsendi võrra. Kui arvestada juurde Arengufondi bilansis olev osa, teeniks riik aktsiate müügiga ligi 3,5 miljardit krooni, samas suurusjärgus on aga ka summa, millega Telekomi dividendid on läbi aastate riigieelarvet toitnud.

Rahandusminister Jürgen Ligi jäi eile ostupakkumist hinnates ettevaatlikuks ja märkis, et riigi hinnaootused Eesti Telekomi aktsiapaki müügist on üpris kõrged.

„Loomulikult tahab müüja endale parimat tulemust, aga ega ostja selle poolest parem ole. Meil on oma huvid, mitte ainult raha, vaid ka eelarvetasakaalu parandamine,” sõnas rahandusminister. „Telekomi aktsia on teeninud korralikke dividende, mis on arvestatav eelarve tulu ehk tasakaalu parandajana. Müük seda eesmärki ei täida, ta pakub ainult raha, mistõttu meie ootused hinnale on üpris kõrged.”

Kasum kasvab

Ühtlasi lisas Ligi, et riigi asi ei ole hoida positsioone telekomifirmade omavahelises konkurentsis. Valitsus arutab TeliaSonera pakkumist lähiajal.

Analüütikud peavad TeliaSonera pakkumist liiga kasinaks. „Peame pakkumist liiga madalaks,” ütles varahaldusettevõtte Danske Capital vanemportfellijuht Jaakko Salmelin. „Danske Capital ei ole sellisest pakkumisest huvitatud.”

Milline võiks olla TeliaSonera õiglane pakkumine, seda Salmelin kommenteerida ei tahtnud.  Ka LHV pank soovitas väikeaktsionäridel pakkumise tagasi ­lü­kata. „Arvame, et pakutav hind ei ole piisav, ning ootaksime Eesti Telekomi puhul vähemalt 15% preemiat praeguselt pakkumise tasemelt,” kommenteeris LHV panga analüütik Kristo Oidermaa LHV finantsportaalis.

Ülevõtuhind on madalam kui 2004. aastal

•• TeliaSonera ei ürita Eesti Telekomi üle võtta esimest korda. 2004. aastal pakuti aga oluliselt paremat hinda kui praegu: 111,3 krooni aktsia eest. Tõsi, ka aktsia oli toona oluliselt kallim ehk umbes 120 krooni. Niisiis oli toonane pakkumine tehtud alla turuhinna. 

•• Toonane rahandusminister Taavi Veskimägi lükkas pakkumise liiga madala hinna tõttu tagasi, viidates asjaolule, et riigil on kasulikum võtta dividende.

•• LHV pank märkis oma eilses kommentaaris, et arvestades ettevõtte majandusnäitajaid ei ole ühtegi põhjust, miks peaks praegune pakkumine olema madalam kui 2004. aastal.

•• TeliaSonera president Lars Nyberg teatas eile, et Eesti Telekomi tihedam liitmine TeliaSoneraga tähendaks nii Elioni  suurt tehnoloogilist tuge kui ka kiiremat ja odavamat toodete väljatöötamist.

•• Lisaks Eesti Telekomile tegi TeliaSonera eile ostupakkumise ka Leedu telekomiettevõtte TEO LT aktsionäridele. LHV panga hinnangul ei tasu ka selle ettevõtte aktsionäridel oma aktsiatest pakutud hinnaga loobuda.