Ajendatuna eelmisel reedel Äripäevas avalikustatud kohtutäiturite koolitusreisidest, mis osutusid tavalisteks turismireisideks, küsis Äripäev viielt tuntud reisifirmalt — Wris Tours, Estravel, Novatours, Germalo Reisid ja Reisiekspert -, kas turismireisi eest saab neilt koolitusreisi arve. Ettevõtja saab koolituseks tehtud kulu kanda ettevõtlusega seotud kuludesse ja nii hoiduda maksude tasumisest.

Väljamõeldud nime alt saatis Äripäeva ajakirjanik viiele tuntud reisifirmale kolm nädalat tagasi järgneva kirja: “Olen põllumajanduse ja metsandusega tegelev füüsilisest isikust ettevõtja. Sooviksin koos abikaasa ja mõne enda töötajaga (kokku 5-6 inimest) minna nädalasele reisile Vahemere äärde. Kas teie büroo korraldab reise Vahemere äärde ja kas sellist reisi oleks võimalik vormistada ka koolitusreisina?”

Viiest firmast kahe töötajad ütlesid füüsilisest isikust ettevõtjana esinenud Äripäeva ajakirjanikule kohe, et nad ei vormista koolitusreise. Need olid Reisiekspert ning septembris kohtutäiturite Lõuna-Prantsusmaa koolitusreisi korraldanud Germalo Reisid.

MTA maksude osakonna otseste maksude talituse juhataja Evelyn Liivamägi sõnul on maksuamet teadlik, et koolitusreisi sildi all käiakse turismireisidel. "Seepärast pööratakse kontrollimisel sellele ka tähelepanu ja selgitatakse välja, millega sisuliselt tegu oli," ütles Liivamägi. "Tööandja võib korraldada oma töötajatele maksuvabasid koolitusi, kui need on töötaja tööga seotud täiendkoolitused. Maksukohustus tekib, kui koolituse sildi all pakutakse töötajale erisoodustusena käsitletavat hüve. Näiteks koolitusreisi asemel on tegu puhkusereisiga."