Šveitsi varahaldur Felix Zulauf ennustab ajalehele „Süddeutsche Zeitung“ antud intervjuus euro eluea pikkuseks veel maksimaalselt kümme aastat. Võlakriisi lahendusena näeb Zulauf kahte võimalust – fiskaaluniooni loomine või eurost loobumine. EFSF-ist Kreeka ja teiste võlariikide päästmiseks ei piisa, kuna riikide võlad on selleks liiga suured, vahendas aripaev.ee.

„Me oleme Euroopas praktiliselt kõik kreeklased ja oleme oma elustandardi hoidmiseks viimase 10 aasta jooksul vähem või rohkem elanud laenudest. Ilma selleta oleks paljud eurooplased pidanud juba praegu olema leppinud heaolu kuni 30protsendilise kaotusega,“ ütleb Zulauf. See, et Kreeka majandus üha enam kokku variseb, inimesed on töötud ja lähevad tänavatele meelt avaldama, ei ennusta pikka iga ka demokraatiale.

Kriis viib Zulaufi arvates lõpuks rahareformini, mille käigus perifeeriariigid peavad leppima loobumistega ja sakslased muutuma vahemerelikumaks. Euroopa Keskpank peaks eurot struktuuriliselt nõrgestama, et süsteemid nõrgemates euroriikides kokku ei variseks – nii on võimalik eurot veel 10 aastat venitada.