Homme kogunevad EL-i rahandusministrid Ungaris Budapesti lähistel Godollos, et arutada Portugalile abi andmist, vahendas Bloomberg.

Portugali abipalve on euroalas juba kolmas. Varem on tunnistanud vajadust päästepaketi järele Kreeka ja Iirimaa.

Paar aastat tagasi tuli kasutusele lühend PIGS (Portugal, Ireland, Greece & Spain – Portugal, Iirimaa, Kreeka ja Hispaania), millega tähistati nelja euroala riiki, kes võivad peamiselt oma lodeva eelarvepoliitika tõttu kogu rahaliidu stabiilsusele tugeva hoobi anda.

Tänaseks on neljast eelmainitud riigist kolm esimest juba vajadust päästepaketi järele tunnistanud. Hispaania seisukord pole samuti kiita ning tuleb arvestada, et riik on võrreldes Kreeka, Iirimaa ja Portugaliga tunduvalt suurema majandusega riik.

CIA andmetel on Hispaania SKP 1,376 triljonit dollarit. Kreeka SKP on aga 321,7, Portugali 247 ja Iirimaa 172,3 miljardi dollarit. Hispaania majandus on seega praktiliselt kaks korda suurem kui seni päästepaketti vajanud kolme euroala oma kokku.

Euroopa keskpank on mõista andnud, et plaanib juba aprillis tõsta baasintressimäära veerandi punkti võrra 1,25 protsendini. See aga võib Inglismaa keskpanga endise strateegiakujundaja Blanchfloweri hinnangul kaasa tuua Euroopa võlakriisi süvenemise.

Pärast Portugali abipalvet suurenes tema hinnangul märgatavalt ka tõenäosus, et päästepaketti vajab üks hetk ka Hispaania.