"Tänaste teadmiste põhjal võiks hinnatase jääda umbes samasse suurusjärku nagu see on olnud 2019. aastal," ütles Nõu reedel Vikerraadio saates "Lõpp hea, kõik hea".

Ta selgitas, et selline prognoos põhineb Soome finantsturu hinnangul, mis kaupleb 2020. aastaks tänavusega samadel hinnatasemetel. "Kui viimase aasta jooksul tuleb Soome hinnatase kusagile 40-45 eurot MWh kohta, siis 2020. aastaks kaupleb Soome finantsturg täpselt seal samas kandis," rääkis Nõu. Ta rõhutas, et sellele peab juurde arvutama hinnalisa Eestile, kuna Eestis on elekter üldjuhul kallim kui Soomes.

"See on sellepärast, et Eesti nagu ka Läti ja Leedu on täna elektridefitsiidis, mis tähendab, et kui elektrit on puudu, siis tuleb seda nii Rootsist kui Norrast kui ka kolmandatest riikidest juurde osta ja kui ülekandeliinid saavad piltlikult öeldes täis - Rootsist ja Soomest tuleb maksimaalsel hulgal elektrit -, siis juhtubki see, et Baltikumis hakkab hinda tegema mingisugune tootmisseade, mille omakulu on kõrgem," selgitas Alexela energiaportfellide juht.

Lõppev aasta on üle pika aja esimene, kus Eesti ei ole mitte elektri eksportija, vaid sisseostja.