Kaupade eksport oli 9,6 miljardit krooni, võrreldes 2007. aasta novembriga kahanes eksport 2,2 miljardi krooni võrra ehk 19 protsenti, teatas statistikaamet.

Ekspordi kahanemist mõjutas enim mineraalsete toodete, sh kütuste ning transpordivahendite ekspordi nominaalne ehk hinnamuutuse mõju arvestamata vähenemine.

Kaupade import oli 12,7 miljardit krooni, võrreldes 2007. aasta novembriga vähenes sissevedu 3,2 miljardi krooni võrra. Impordi 20%-lise languse põhjustas sisenõudluse vähenemine kõikides tootegruppides, välja arvatud keemiatööstuse tooraine ja toodete puhul.

Eesti väliskaubanduse puudujääk oli novembris 3,1 miljardit krooni ning see vähenes 2007. aasta novembriga võrreldes ühe miljardi krooni võrra.

2008. aasta novembris hõlmasid Euroopa Liidu (EL) riigid 70 protsenti ja SRÜ riigid 16 protsenti kogu eksportkäibest (aasta varem vastavalt 71 protsenti ja 13 protsenti). Peamised sihtriigid olid Soome, Rootsi ja Venemaa. Oluliselt vähenes kaupade eksport just ELi riikidesse (1,6 miljardi krooni võrra). Eksport SRÜ riikidesse suurenes kolm protsenti.

Kaupade importkäibest hõlmasid EL riigid 74 protsenti ja SRÜ riigid 16 protsenti (aasta varem novembris vastavalt 80 protsenti ja 12 protsenti). Kaupade sissevedu ELi riikidest vähenes 3,3 miljardi krooni võrra. Peamised kaupade saatjariigid olid Soome, Venemaa ja Saksamaa. Oluliselt vähenes kaupade sissevedu Saksamaalt, Rootsist ja Soomest. Kui kaupade import Venemaalt veidi vähenes, siis Valgevenest suurenes 41 protsenti.

Nii ekspordis kui ka impordis olid novembris esikohal masinad ja seadmed, mis moodustasid ligikaudu veerandi mõlema kaubavoo käibest. Ekspordi olulise vähenemise põhjustas mineraalsete toodete (sh kütused), transpordivahendite ning puidu ja puittoodete väljaveo vähenemine võrreldes 2007. aasta novembriga. Vähenes ka metalltoodete eksport.

Kaupade impordi olulise languse põhjustas transpordivahendite ning masinate ja seadmete sisseveo vähenemine (vastavalt 1,3 ja 0,6 miljardi krooni võrra), mida mõjutas ka nõudluse vähenemine siseturul. Vaid keemiatööstustoodete eksport ja import kasvasid võrreldes aastatagusega, ülejäänud tootegruppides mõlema kaubavoo käibed langesid.