Ettevõtted ja riiklikud ametiasutused ei maksa üldjuhul toodete ja teenuste eest kohe kättesaamisel, vaid lepingus või arvel ettenähtud kuupäeval. Kuid paljud maksed tehakse kokkulepitust hiljem.

Kuna see võib tekitada tarnijatele – eelkõige väikeettevõtetele – finantsprobleeme ning ebakindlust, on Euroopa Komisjon otsustanud kehtestada selles vallas uued reeglid, mis võiksid praeguse kava kohaselt jõustuda aastal 2010, teatas komisjon.

Uue lähenemisviisi rakendamine ettevõtluse ja tööstuse voliniku Günter Verheugeni arvates oluliseks tõukeks majanduskriisist väljumisele, aidates vältida tulevasi pankrotte ja tugevdades pikas perspektiivis Euroopa ettevõtjate konkurentsivõimet.

Riiklikud ametiasutused peavad maksed tasuma 30 päeva jooksul. Vastasel korral peavad nad tasuma kindlasummalise hüvitisena 5 protsenti kogusummast, millele lisandub ka intress.

Euroopa Komisjon tutvustas täna uut poliitilist lähenemisviisi hilinenud maksete probleemi lahendamiseks ja tegi ettepaneku muuta seda valdkonda reguleerivat 2000. aasta direktiivi, et parandada Euroopa ettevõtjate rahavoogude liikumist ning soodustada siseturu tõrgeteta toimimist.

Uue lähenemisviisi algatajana kavatseb komisjon võtta endale kohustuse pidada täielikult kinni kehtivatest tähtaegadest ja paljudel juhtudel isegi tasuda arve eest enne tähtaja saabumist.