ELi ametnikud ütlesid reedel, et ministrid arutavad plaane karistada Moskvat mõningate majanduskoostööprogrammide peatamisega, aga ei taha sanktsioonide kehtestamisega rikkuda suhteid Vladimir Putiniga, kellest tõenäoliselt saab järgmine Vene president.

"Me seisame tõelise dilemma ees. Venemaa on kahjuks selgelt mõista andnud, et kavatseb sõda jätkata, aga meie peame mõtlema iga oma teo tagajärgedele," ütles ELi ametnik.

"Me peame leidma viisi, kuidas säilitada oma usaldusväärsust rikkumata väljavaateid tulevastele suhetele Venemaaga. Sanktsioonid ei tule kõne allagi."

ELi eesistujamaa Portugali peaminister Antonio Guterres tunnistas neljapäeval, et euroliit ei saa suurt midagi teha, kui Venemaa edaspidigi eirab tame üleskutseid Tšetšeenia konflikt rahumeelsete vahenditega lahendada.

ELi liidrid jätsid Venemaale sanktsioonid kehtestamata juba Helsingi tippkohtumisel detsembris, aga muutsid mõningad Venemaale lubatud tehnilise abi rahad humanitaartoetuseks, et mõjutada sellega venelasi nelja kuu eest alanud Tšetšeenia sõda lõpetama.

Reuters - Baltic News Service