Teistes Euroopa Liidu (EL) riikides reisivad EL-i kodanikud ei peaks SMS-i eest maksma rohkem kui 11 eurosenti ehk 1.72 krooni, teatas Euroopa Komisjoni esindus Eestis.

Praegu on EL-i keskmine SMS-i hind 29 eurosenti ehk 4.53 krooni.

„Euroopa on oma GSM standardi abil teinud mobiiltelefonid populaarseks kogu maailmas. Nüüd tuleb näidata, et on olemas tõesti ühtne telekommunikatsiooniturg, kus tarbijad võivad mobiiltelefone kasutada kõigis 27 EL-i riigis, ilma et neid karistataks riigipiiri ületamise eest,“ ütles Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso.

„Kui me seda kiiresti teha suudame, saame näha SMS- ja andmesideteenuste tohutut kasvu ning anname mõista, et rändlusteenuste madalamatest hindadest on kasu kõigile."

Komisjon soovib parandada ka välisriikides reisimisel veebi sirvimise ja andmete mobiiltelefoni allalaadimise eest võetava tasu läbipaistvust, et kaitsta tarbijaid, kes on kodus harjunud soodsa hinnaga andmesideteenuseid kasutama ja keda võib šokeerida sama teenuse välismaal tarbimise eest esitatav tuhandetesse eurodesse ulatuv arve.

Ettepanekud esitatakse Euroopa Parlamendile ja nõukogule.

2007. aastal saatsid EL-i kodanukud 2,5 miljardit SMS-i ning see läks maksma 800 miljonit eurot ehk 12,5 miljardit krooni.

Euroopa Komisjoni määrus langetas eelmise aasta augustis välismaal tehtavate mobiilikõnede hindu enam kui poole võrra. Enne augustis kehtestatud piirmäärasid maksis teises Euroopa Liidu riigis helistamise kõneminut keskmiselt 17 krooni.