Sellega püütakse hoiuseintresside maksustamist ühtlustada ning paremini tabada maksudest kõrvalehoidjaid.

Euroopa Komisjon nõuab, et liikmesriigid avalikustaksid hoiustajate info. Ka sõlmib Euroopa Liit koostöölepingud ’maksuparadiisidena’ tuntud riikide ja territooriumidega, soovides nii vältida, et Euroopa hoiustajad oma säästud mujale viiks.

Uue direktiivi kohaselt hakkab hoiustelt makstav tulumaks järk-järgult tõusma. 2008. aastani on see 15%, 2011. aastani 20%, seejärel 35%.

Lisaks on 22 Euroopa Liidu liikmesriiki leppinud omavahel kokku, et hakkavad vahetama pangandusalast informatsiooni selgitamaks välja võimalikud hoiuseintresside tulumaksust kõrvalehoidjad.

Luksemburg, Belgia ja Austria ei ole teavitamisnõudega liitunud. Luksemburg on seni vastu seisnud ka hoiuseintresside maksustamise ühtlustamisele üldse leides, et see annaks hoobi tema majanduse aluseks olevale pangandussektorile.

Kindlustamaks, et hoiustajad ei põgeneks, on Euroopa Liit asunud aktiivselt sõlmima maksualaseid koostöölepinguid nii lähedal kui kaugel asuvate maksuparadiisidega. Lepingute eesmärgiks on saada informatsiooni euroliidu kodanike hoiuste ja neilt makstavate intresside kohta.

Euroopa riikidest on Euroopa Liit kirjutanud koostöölepingud alla Šveitsi, Liechtensteini, Monaco, San Marino ja Andorraga. Kariibi mere piirkonna riikidest on lepingud Anguilla, Aruba, Caymani Saarte ja Montserrat’ga.

Hollandi Antillid, Briti Neitsisaared, Guernsey, Jersey, Mani saar ning Turks ja Caicose Saared kehtestavad samasuguse hoiuste maksustamise süsteemi nagu Euroopa Liidus.

Lisaks on Euroopa Komisjoni huviorbiiti tõusnud Hong Kong ja Singapur, kellega samuti soovitakse sõlmida hoiustest teavitamise lepingud. Euroopa Komisjoni arvates hakkavad hoiustajad siirduma nendesse riikidesse ja Euroopa pangad on juba astunud samme, et oma hoiustajate summasid Hong Kongi ja Singapuri ümber paigutada.